вівторок, 13 лютого 2007 15:57

З армії йдуть офіцери

Міністр оборони Анатолій Гриценко, 49 років, публічно заявив про кадрову проблему в армії. Каже, що масові відставки офіцерів стають справжньою загрозою для війська. Причиною є низькі зарплати.

Рапорти на звільнення подають насамперед молоді лейтенанти. Їм після закінчення навчального закладу невигідно йти служити на посаду командира взводу із зарплатою 765 грн. Навіть сержант-контрактник із п"ятирічним стажем одержує майже 900 грн.

— У грудні 2006 року було подано близько 200 рапортів тільки від офіцерів Генштабу, — коментує речник міністра оборони Андрій Лисенко, 38 років. — На місцях картина ще гірша. 80 відсотків звернень особового складу до міністра стосуються грошового забезпечення і соціальних питань.

Зараз зарплата лейтенанта Збройних сил становить, залежно від стажу, близько 850 грн, капітана та майора — близько 1200 грн, підполковника — 1600–1800 грн, сержанта-контрактника — 750 грн.

При цьому зарплати у війську в кілька разів менші, ніж в інших силових структурах. Наприклад, лейтенант-прикордонник отримує більше за армійського підполковника.

Досвідчені офіцери теж не хочуть затримуватися в армії. За словами експерта Центру досліджень армії, конверсії та озброєння Сергія Згурця, 37 років, насамперед через неясність із пенсійним забезпеченням. Військові квапляться вийти на пенсію, поки не стало гірше.

До 2007-го військові пенсіонери отримували пенсії від Міноборони — була окрема стаття витрат у держбюджеті. А зараз отримують із Пенсійного фонду. До нього вони відраховують 6% зарплати. Кабмін обіцяв, що відшкодовуватиме офіцерам ці витрати, але поки що покриває лише 4%. Виходить, що із січня грошове забезпечення військових стало ще на 2% меншим.

— Ситуація з військовими кадрами катастрофічна. Україні все-таки варто враховувати зовнішньополітичні настрої Росії — ситуацію з тією ж Тузлою, із Кримом, — каже 34-річний Сергій Панцир із Фонду суспільної безпеки.

— Це вже перетворюється в тенденцію. Потрібно реагувати.

У Партії регіонів не бракує бажаючих зайняти крісло міністра оборони

Водночас Сергій Згурець вважає нехтування владою проблем Збройних сил майже традицією. Каже, що це саме через відсутність реальних зовнішніх ризиків.

— Увесь час публічно говорять про жалюгідний стан армії, але нічого не міняється, — вважає він. — Бо Збройні сили не є пріоритетом для держави.

За законом, на оборону країни щорічно мають виділяти 3% валового внутрішнього продукту. Але наша армія таких грошей ніколи не бачила, каже міністр оборони Анатолій Гриценко. Збройні сили не в змозі закуповувати нову техніку. Якщо фінансування не поліпшиться, то через 2–3 роки армія буде нездатна захистити державу.

— Лише 2005 року Міноборони отримало практично все, що було заплановано бюджетом, — каже міністр.

— Й отримало вчасно.

У березні уряд планує розглянути питання доцільності підвищення окладів військовим. Тим часом після різких заяв Гриценка знову заговорили про його можливу відставку. До того ж глава Міноборони ще й гостро подискутував через пресу з головою Верховної Ради Олександром Морозом. Ішлося про майно Одеського інституту сухопутних військ. Спікер виступав за його  передачу під контроль очолюваного соціалістом Станіславом Ніколаєнком Міністерства освіти. Гриценко назвав Мороза некомпетентною людиною.

— На тлі попередніх атак на міністра оборони з боку Генпрокуратури або депутатів під час звіту в парламенті, конфлікт з Олександром Морозом не виглядає загрозливим для перебування Гриценка на цій посаді, — переконаний  Сергій Згурець.

Водночас він зауважує, що в Партії регіонів не бракує бажаючих зайняти крісло керівника військового відомства. Бо це означає доступ до  розподілу майна і фінансових потоків армії. Сергій Згурець згадує, як після доповіді Анатолія Гриценка в парламенті "регіонали" читали каверзні запитання із заздалегідь заготовлених папірців.

Зараз ви читаєте новину «З армії йдуть офіцери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі