четвер, 09 серпня 2012 00:30

"Вся Європа криє матом український мирний атом"

Цей рядок із радянської частівки знову на слуху в зв'язку з нерадісними подіями в українській атомній енергетиці. Навесні на Південноукраїнській АЕС виявили проблеми з паливом виробництва американської компанії "Вестінгауз". Його вивантажили і до закінчення розслідування експлуатувати заборонили, але зупинені енергоблоки простоюють і щодня завдають державі багатомільйонних збитків.

Звідки взагалі взялося американське паливо в українських реакторах? Історично Україна закуповує ядерне паливо в Росії. У шалених 1990-х ці поставки здійснювали, як і все тоді — за бартером, із використанням "сірих" схем. І якщо одні олігархи заробляли собі статок на газових схемах, то інші — на атомних. Імена цих героїв і сьогодні на слуху — це депутати-підприємці Давид Жванія та Микола Мартиненко.

Зрозуміло, що цей дерибан не міг тривати вічно. В Україні вирішили діяти радикально і привабили другого постачальника ядерного палива — американську компанію "Вестінгауз". Вважали, що в чесній конкуренції між двома постачальниками переможе найсильніший, а країна отримає дешевше і якісніше паливо. Ідея здорова. Однак виконання — наше рідне, козацьке.

Як з'ясувалося з оприлюднених сайтом "Економічна правда" матеріалів перевірки "Енергоатому", в поставках американського палива виявився замішаний посередник, завдяки якому сума угод тільки за 2011 рік перевищила 100 млн євро. Небайдужому спостерігачеві української державної корупції така схема не здасться незвичною. Фокус, однак, у тім, що цього разу "відкати" беруть із... транснаціонального "Вестінгауза"! Однією рукою американські посли зупиняють співпрацю України з МВФ через корупцію, другою — всіма можливими способами лобіюють тіньові схеми свого рідного бізнесу.

Проблема виникла там, де її дуже не хотіли би бачити ні американці, ні українці, — в реакторі. У реакторах радянського зразка американське паливо працює дуже погано: воно згинається і розгерметизовується, ставлячи під загрозу безпеку функціонування АЕС. Американське ядерне паливо в наших реакторах — це як потяги "Хюндай" на наших коліях: зовні гарно, коштує дорого, ламається часто.

Україна — не перша держава, яка вирішила домовитися з кількома постачальниками ядерного палива. До нас на ці граблі наступили чехи — їхня станція "Темелін" зупинилася на кілька місяців через викривлення американського палива. Відтак Празі довелося згорнути співпрацю з американцями. Тож не дивно, що відразу після новин з Южноукраїнська чехи перші забили на сполох.

Американці, щойно запахло смаленим, заявили, що їхнє паливо хороше, а якщо воно і зіпсувалося, то виключно з вини невмілих українських атомників. Державна інспекція ядерного регулювання України про всяк випадок узагалі заборонила застосування американського палива на всіх вітчизняних АЕС. У результаті два південноукраїнські енергоблоки стоять без діла — свіжого палива для них немає, експлуатацію американського заборонив регулятор. А контракт на постачання цього палива між Україною та американцями підписаний. Правда, які штрафні санкції передбачені за відмову від закупівель, ніхто не знає — комерційна таємниця. Отака вийшла диверсифікація.

Цікава штука: Юлію Тимошенко посадили за підписання кабального договору щодо газу з Росією. А ті ж атомники, які уклали контракт з американцями на постачання неякісного палива, ще й через посередника, гуляють собі на волі. Й запевняють: нічого страшного на Південноукраїнській не сталося, тимчасові технічні неполадки, з ким не буває. Але тут, як у тому анекдоті про одесита, що лаяв перукарню, міськраду і уряд СРСР: "Якщо вам не подобається уряд, то чого ви почали з нашої перукарні?". Навіщо Україні такі дорогі й небезпечні експерименти?

Й наостанок: у всіх нормальних країнах історії, подібні до нашої, призводять до відставки керівництва. А в нас багаторічний керівник "Енергоатому" Юрій Недашковський та його парламентські "любі друзі", ніби чахлики невмирущі — ніщо їх не бере. Сидять собі спокійно в своїх кріслах і за "помаранчевих", і за "регіоналів". Нічого особистого, нічого святого — лише бізнес, як кажуть їхні заокеанські партнери.

Утім, хочеться вірити, що нашим керівникам вистачить волі й розуму не доводити ситуацію в українській атомній енергетиці до катастрофи. Як мінімум в атомній галузі необхідно мати відповідальне та професійне керівництво, для якого безпека громадян своєї країни важливіша за гроші.

Зараз ви читаєте новину «"Вся Європа криє матом український мирний атом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі