четвер, 04 вересня 2008 20:19

Восени інфляція прискориться

Днями Держкомстат має оприлюднити дані про інфляцію за серпень. Швидше за все, вони будуть досить приємні для уряду. Біля нуля, можлива навіть незначна дефляція — як це було в липні.

Це при тому, що зростання індексу споживчих цін у січні-липні цього року становило 14,9%, а річні темпи інфляції після досягнення піку в травні (31,1%) почали спадати й на кінець липня становили 26,8%. Основним рушієм зростання цін залишаються продукти харчування. За сім місяців вони подорожчали в середньому на 21,8%: приблизно вдвічі швидше, ніж дорожчали непродовольчі товари та послуги.

Лідерами інфляції на кінець липня в річному вимірі були олія й інші харчові жири — вони подорожчали приблизно вдвічі. Фрукти стали дорожчими на 70,4%, м"ясо — на 52,9%. Серед непродовольчих товарів із великим відривом лідирують паливо та мастила — 47%.

Восени ситуація має до певної міри змінитися.

Уже у вересні порівняно із літніми місяцями подорожчання прискориться. Насамперед це викликано сезонністю — наприклад, освітні послуги зазвичай дорожчають кожного нового навчального року на 15-20%, приїзд студентів з інших міст призводить до зростання вартості оренди житла тощо. Але треба також враховувати й адміністративні заходи, що вплинуть на ціни. По-перше, із вересня зростають у понад два рази акцизи на тютюнові вироби. Враховуючи, що у вартості сигарет вони складають близько 25%, можна казати про зростання їх ціни на 20-30%. По-друге, вартість газу для населення із вересня зростає на 13%. Усе це призведе до того, що навіть без якихось додаткових чинників місячна інфляція у вересні становитиме приблизно 2%.

Овочі та фрукти не дорожчатимуть так суттєво, як 2007 року

З іншого боку, гарний урожай дозволяє сподіватися: овочі та фрукти восени не дорожчатимуть так суттєво, як це було 2007 року. Водночас скорочення площ під цукровим буряком і, відповідно, нижчий за минулорічний урожай — будуть тиснути на подорожчання цукру ближче до зими.

Отож, якщо в першому півріччі найшвидше зростали ціни на харчі, то до кінця року варто очікувати на "зміну лідерів". Найімовірніше відбудеться прискорення зростання цін на послуги. Це пов"язано із необхідністю збільшення видатків на житлово-комунальне господарство і транспорт, а також у цілому в секторі послуг через швидке зростання номінальних зарплат із початку року. Водночас, як бувало не раз раніше, через політичні причини, будуть максимально відкладати зростання регульованих тарифів. Цілком можливо, що формально датою збільшення тарифів на послуги ЖКГ у більшості регіонів стане 1 січня 2009 року — тоді воно не позначиться на зростанні цін цього року.

Зараз ви читаєте новину «Восени інфляція прискориться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі