понеділок, 17 січня 2011 14:05

Влада розхитує маятник радикалізму

Влада розхитує маятник радикалізму

Цього тижня заарештували 12 членів Всеукраїнської організації "Тризуб" ім. Бандери. Вона радикальніша за "Свободу", каже експерт Конгресу національних громад України В'ячеслав Ліхачов, 31 рік. Організація не надто масова, але діє в усіх регіонах. Актив становить молодь.

— Члени організації були помічені в акціях нелегального характеру, спрямованих проти політичних опонентів та сексуальних меншин, — говорить Ліхачов. — Брали участь у провокаціях у Києві, Львові під час презентацій книжок геїв, лесбіянок, транссексуалів і бісексуалів. Припускають, що "Тризуб" стояв за підпалом галереї Павла Гудімова в столиці 2009 року, де проходили заходи подібного профілю. Хоч ці дії — ініціатива окремих членів. Насильницькі акції не притаманні цій організації.

Подібні молодіжні організації існують у Росії, Білорусі, Молдові, країнах Балтії та Східної Європи. Вони не так політичні, як субкультурні. У виборах, як правило, участі не беруть. Діють через акції протесту. Іноді організують "вуличну підтримку" поміркованим націоналістам під час політичних заходів. Буває, що й правоохоронні органи використовують їх у провокаціях проти політичної опозиції.

За попередньої влади радикальні рухи діяли в Україні практично без уваги правоохоронних органів. Тому зміна політичної ситуації підштовхує радикалів до рішучіших дій. Вони почуваються під пресингом влади. Складається враження, що затримали значно більше людей, ніж тих, хто може бути причетний до підриву пам'ятника в Запоріжжі.

Арешти слід розглядати в контексті загальнополітичної ситуації в країні. Відбувається радикалізація націоналістичних угруповань. Почастішали підпали й підриви пам'ятників. Хоча ультраправий тероризм у нас не є поширений. За останні роки були поодинокі випадки: підрив на Троєщинському ринку 2004-го чи спроба пронести вибухівку до синагогу на Волині позаторік. А от символічні дії, спрямовані проти радянських монументів, в останні місяці почастішали в різних регіонах. Хоча "тризубівців" у них не помічали.

Останнім часом влада застосовує пресинг щодо всіх радикальних груп, навіть лівих, проросійських і кримськотатарських. За підприємницький Майдан арештували проросійського радикала Ігоря Гаркавенка. Він раніше відбував покарання за підпали в Харкові. Два місяці тому засудили кримськотатарського активіста Даніела Метала.

Ця обопільна тенденція дій з боку влади і радикалів небезпечна, бо може набути ширших проявів. Із прикладу Росії видно, що посилення тиску влади на радикальні угруповання не зменшує криміногенності. Навпаки — це маятник, який розгойдується із дедалі більшою амплітудою.

Зараз ви читаєте новину «Влада розхитує маятник радикалізму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі