пʼятниця, 24 червня 2011 00:30

"Влада побоялася сприяти провокаціям"

Автор: фото з сайта www.glavcom.ua
  Віктор Чумак: ”У які одежі не рядився б тоталітарний режим, він заслуговує на публічний осуд громадян”
Віктор Чумак: ”У які одежі не рядився б тоталітарний режим, він заслуговує на публічний осуд громадян”

Вшанування пам'яті загиблих у війні минуло у Львові спокійно. Це результат спільної роботи влади й громадськості міста, зазначає директор Українського інституту публічної політики Віктор Чумак, 51 рік.

— Влада побоялася сприяти провокаціям, а городяни були налаштовані дати їм рішучу відсіч. Ті, хто хотів зробити щось провокативне, відчули, що не отримають захисту й виявляться винними.

У Львові міська влада встановила біл-борди з написами "Комунізм=фашизм". Наскільки це доречно?

— У цьому нічого дивного. Такий крок відповідає резолюції Організації з безпеки та співробітництва в Європі, що прирівняла злочини комуністичних режимів до злочинів нацистів. Для львівської громади така оцінка комунізму звична. Поява подібних біл-бордів в інших регіонах була б недоречною. У нас ще велика суспільна підтримка комуністичної ідеології. Компартія знаходиться у правлячій більшості, захищає радянські символи. Тому не варто поки що роздмухувати суспільні пристрасті. Треба шукати точки, об'єднавчі ідеї.

22 червня двоє шахтарів-пенсіонерів спалили в Донецьку прапори нацистської Німеччини і СРСР. Якої оцінки заслуговують ці люди?

— Ідеї ототожнення більшовицького і фашистського режимів проникатимуть у всі регіони країни. В цьому випадку свою громадянську позицію виказали люди в Донецьку: у які одежі не рядився б тоталітарний режим, він заслуговує на публічний осуд громадян.

Але розхитувати ситуацію не варто — можна отримати радикальну протидію. Ми лише недавно вийшли з пострадянського світу. Десовєтизація України ще не відбулася. Потрібен час, щоб суспільство залікувало страшні рани від більшовизму. Влада має роз'яснювати громадянам, що були й інші герої України, а не тільки комуністичні.

Ця влада здатна проводити таку політику?

— Ні, вона до кінця не усвідомлює цього завдання. І не тільки влада, а й увесь політичний клас. Він рекрутований із компартійної номенклатури і є носієм радянського менталітету та ідеології.

Зараз ви читаєте новину «"Влада побоялася сприяти провокаціям"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі