пʼятниця, 29 січня 2016 07:20

Вільне пересування Європою можуть обмежити на два роки

Країни Шенгенської зони Австрія, Німеччина, Франція, Швеція і Норвегія у листопаді 2015 року тимчасово запровадили паспортний контроль на своїх кордонах. У січні до них долучилася Данія. Перевірки документів повернули на термін до 6 місяців. Тепер країни Євросоюзу просять Єврокомісію збільшити його до двох років.

Уряди Німеччини, Австрії, Бельгії, Швеції і Данії вдалися до такого кроку через міграційну кризу на континенті. Торік понад мільйон біженців прибули до ЄС, переважно з країн Близького Сходу.

Ще однією причиною обмеження вільного пересування Шенгенською зоною стали теракти в Парижі 13 листопада торік. Тоді загинули 130 людей.

У комітеті асоціації Україна-ЄС при Європарламенті запевняють: заходи з посилення контролю не вплинуть на ухвалення рішення про безвізовий режим для українців.

— Питання візи й питання контролю — це різні сфери. В усіх подорожніх між Німеччиною й Францією перевіряють паспорти. Зокрема, і в громадян ЄС. Це стосується безпеки, — каже голова комітету Андрій Пленкович.

Шенгенська угода набула чинності 1995 року. Вона передбачає відсутність внутрішніх кордонів між 26 країнами, серед яких — 22 члени Євросоюзу і чотири країни поза ЄС (Ісландія, Норвегія, Швейцарія і Ліхтенштейн).

Зараз ви читаєте новину «Вільне пересування Європою можуть обмежити на два роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі