вівторок, 10 жовтня 2017 07:25

"Виконайте Мінські угоди — й санкціям кінець"

7 жовтня спеціальний представник Держдепартаменту США по Україні Курт Волкер зустрівся у Белграді з помічником президента Росії Владиславом Сурковим.

— Обговорювали запропонований Росією проект резолюції ООН щодо миротворців на Донбасі. Порозумілися стосовно низки позицій. Більшість розбіжностей визнали переборними, — розповідає 53-річний Владислав Сурков.

На початку вересня президент Росії Володимир Путін направив проект резолюції про розміщення "блакитних шоломів" на Донбасі до Радбезу Організації Об'єднаних Націй. Хоче, щоб вони захищали спостерігачів ОБСЄ на лінії розмежування. Україна наполягає: миротворці повинні контролювати всю окуповану частину Донбасу, в тому числі кордон із РФ. Позиція США збігається з українською.

Представник Сполучених Штатів Америки зустріч із Сурковим не коментував. Однак напередодні дав інтерв'ю російському виданню "Газета.ru".

— У позицій Росії, України, Франції та Німеччини (учасники нормандської четвірки — переговорного формату, що підтримує Мінський процес. — ГПУ) багато спільного, — говорить Курт Волкер, 52 роки. — Питання, як перейти від російської пропозиції стосовно миротворців до ширшого підходу. Щоб ми могли уникнути поглиблення протиріч усередині України та створити умови безпеки в зоні конфлікту. Таким чином реалізувати Мінські домовленості.

У Росії багато людей і техніки там. Війська сконцентровані уздовж лінії зіткнення. Є безліч публічної інформації. Від знімків із супутника до фотографій у соцмережах. Російські військові потрапляють у полон, їх допитують українці. Те, що Росія управляє і контролює озброєні сили на сході України, не викликає сумнівів. І США не повинні надавати якісь докази на підтвердження цього.

Перемир'я порушують щоночі. Перестрілки, вибухи, удари артилерією. Що три дні гине один український солдат. Сумно спостерігати протистояння між Росією та Україною. Сподіваюся, ситуація зміниться. Перемир'я почне міцніти, а воюючі сторони будуть розведені. Але завжди є ризик, коли війська розташовані на такій невеликій відстані один від одного. Нам здається, миротворчі сили допоможуть.

— Це інтерв'ю можна стиснути в одне лаконічне послання: "Шановні російські недоумки, трохи знизьте свою заповзятість на Донбасі й дайте нам доламати Україну на виконання Мінських домовленостей". Їх у доволі невеликому інтерв'ю Волкер згадує 14 разів, — коментує політолог 40-річний Михайло Басараб.

— Прямо говорить, Вашингтон прийняв "Мінськ" як майданчик для нормалізації американсько-російських взаємин. Наші славні керманичі таки переконали навіть американців у тому, що альтернативи цим домовленостям немає. Тепер уже й представник США стверджує: санкції проти Росії не за агресію проти України, а за ігнорування Мінських угод. Тож виконайте їх — і санкціям кінець. Миротворці на Донбасі, за словами Волкера, також для того, щоб виконати домовленості.

Голосування Верховної Ради в п'ятницю за "особливий статус" (6 жовтня парламент ухвалив Закон "Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей". Наступного дня Петро Порошенко його підписав. — ГПУ) могло бути вашингтонською гарантією Кремлю. Щоб сказане в інтерв'ю Волкером не розбігалося з діями України.

Зараз ви читаєте новину «"Виконайте Мінські угоди — й санкціям кінець"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі