середа, 15 жовтня 2008 15:39

Вибори погіршать економічну ситуацію

Самі по собі парламентські вибори не є занадто дорогою річчю для держбюджету — проведення їх коштує 418 млн грн. Проте в нинішніх умовах вони збільшують економічні ризики для країни.

Під час перевиборів 2007 року було простіше: високі світові ціни на наш основний експортний продукт — метал, і відносно стабільна фінансова ситуація. Нині метал у світі дешевшає. Це не лише гальмує економічне зростання, а й уповільнює приток валюти від експорту. Зокрема, через це суттєво зріс курс долара: Нацбанк задля його стримання останнього тижня витрачав щодня по $200—300 млн. Під впливом світової кризи падає український фондовий ринок, знецінюється вартість акцій потужних підприємств. Серйозні фінансові проблеми має один із десяти найбільших українських банків — "Промінвестбанк". Міжнародне рейтингове агентство "Фітч" серед основних ризиків для погіршення ситуації в банківській сфері України назвало політичну нестабільність. А вона посилюється саме достроковими виборами.

Середня вартість депутатського мандату на минулих виборах становила 25 мільйонів гривень

Отже, економічна ситуація в Україні й в усьому світі складна. І дострокові  парламентські вибори можуть її лише погіршити.

Бо в час світової економічної кризи країна принаймні на три-чотири місяці опиняється фактично без парламенту й частини уряду. Кабмін формально продовжить працювати, але ж багато міністрів перші два місяці будуть зайняті виборами, потім ще місяць-два — створенням коаліції, обранням спікера, перерозподілом посад тощо.

Зупиниться або перетвориться на цілковитий популізм бюджетний процес на 2009 рік. Виникнуть проблеми й на місцях — зокрема й щодо соціальних виплат, які регулюють місцеві ради. Адже доки проект держбюджету не ухвалять хоча б у другому читанні, вони не можуть прийняти свої бюджети. Отож країна ризикує перші місяці 2009-го прожити за положеннями бюджету-2008. Крім цього, будуть здані в "архів" кілька важливих законів, які вже пройшли перше читання — зокрема, нова редакція Бюджетного кодексу. Якщо депутати нового скликання надумають за них знову взятися, то змушені будуть починати все з початку.

А гроші на виборчу кампанію так чи інакше братимуть із бізнесу: вилучатимуть із виробництва, можливо навіть із банківського сектору. Лише середня вартість депутатського мандата на минулих виборах становила 25 млн грн. Отож неважко порахувати: загалом на вибори буде витрачено майже 10 млрд. В умовах кризи такі нецільові витрати підприємств і банків лише посилять економічне гальмування країни.

Зараз ви читаєте новину «Вибори погіршать економічну ситуацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі