вівторок, 30 листопада 2010 00:00

Вето президента продемонструє його силу

Автор: фото forum.pravda.com.ua
 

Минулої суботи президент Віктор Янукович зустрівся з учасниками акції протесту проти Податкового кодексу на майдані Незалежності.

— Янукович продемонстрував, що готовий вести діалог із мітингувальниками, — зазначає керівник Інституту політичних, соціологічних і маркетингових досліджень Володимир Бондаренко, 46 років. — Він визнав недолугість проекту Податкового кодексу і заявив, що покарає його розробників. Дамоклів меч нависнув над головою віце-прем'єра Сергія Тігіпка. Глава держави невдоволений, що влітку замість експертного обговорення чиновники провели кулуарно-бутафорське "всенародне обговорення".

Наскільки несподіваний цей хід?

— Президент спробував розвіяти міф про те, що він ворог Майдану. Він, до речі, нещодавно заявляв, що 2004-го був прихильником Майдану. Тільки тоді його зачепив протест проти його особи, а не проти кучмівських методів правління країною. Зараз ми ще раз побачили, що президент може діяти нестандартно. Від нього очікували силових методів, розгону мітингуючих, покарання організаторів тощо. Але тут він показує, що розуміє: на багнетах жодна влада не утримається. Появі на Майдані передували і його заява в Брюсселі про підтримку вимог мітингувальників.

Янукович хоче гарно виглядати в очах Заходу?

— Безумовно. Президент хоче вибити головний козир до парламентських виборів 2012 року — безвізовий режим з Євросоюзом. Тому демонструє готовність домовлятися із суспільством. Таким чином він вигідно виглядає на тлі нечуваних протестів у Європі.

Чи можлива відставка Кабміну?

— У країні нема катастрофи, за яку урядовці мали б відповідати консолідовано, тому про відставку розмови передчасно. Будуть покарані лише ті, хто мав відношення до розробки Податкового кодексу. Азаров усіма методами спробує втриматися, хоч йому підготовлений запасний аеродром в Нацбанку. Поява прем'єра на Майдані разом із президентом означає, що Янукович вивів його з-під удару і показав, що ще довіряє йому.

Чому серед підприємців на Майдані почалися суперечки?

— Це властива риса українців. Де три українці, там або три гетьмани, або три зрадники. До того ж кожен підприємець є самодостатньою особистістю, а різні групи мають різні інтереси.

Та й у влади є така технологія: дати одним із протестувальників більші преференції, а потім розколоти весь рух.

Який зараз найзручніший вихід для Януковича з цієї ситуації?

— Вето президента продемонструє його силу. Після цього можливе ухвалення прийнятних для більшості підприємців поправок до проекту. Новий кодекс ніхто розробляти не буде. Каркас для податкової "біблії" є. Спрощенців має бути менше, а адміністративний тиск на підприємців треба знизити.

Єдина здорова ідея – відставити уряд

"Оксана Продан зі своїми однодумцями неприховано діє на розкол протестуючих, веде сепаратні переговори з представниками уряду й Адміністрації президента, спотворює вимоги протестуючих, виступаючи від їхнього імені. Це політичне шахрайство", — заявив у неділю генеральний координатор акції протесту підприємців на Майдані киянин Олександр Данилюк, 31 рік.

— Не думаю, що непорозуміння між Оксаною Продан та Олександром Данилюком негативно вплинуть на акцію підприємців. Стійкість цього руху досить висока саме через те, що рішення приймають колективно. Перекупити чи переманити на свій бік десятки різних структур владі не вдасться, — коментує політолог Олександр Палій, 35 років.

Малі та середні підприємці, які зараз вийшли на Майдан, — це ті, хто не піддався занепаду економіки країни і хто багато в чому витягнув її з кризи. Партія регіонів не до кінця прорахувала ситуацію, в якій узялася протягувати Податковий кодекс, і отримала десятки тисяч агітаторів проти себе навіть на Донбасі та в Криму. Питання ж не лише у видимому протесті, а в тому, що його внутрішньо поділяють мільйони людей.

Цей рух дуже стрімко змінюється: із суто економічними вимогами починає кооперацію з іншими соціальними групами і переростає у політичний загальнонаціональний рух. Люди розуміють: якщо переможуть у битві за Податковий кодекс, уже завтра змушені будуть виходити за щось нове, бо влада не зупиниться на спробах вичавити кошти з них. На наступний рік президент уже анонсував погіршення якості життя — із квітня вдвічі подорожчає електроенергія, наполовину — газ, впроваджуватимуть нові кодекси — Трудовий і Житловий. Тоді підприємці знову гальванізують процес масового невдоволення. Адже вони залишаться у країні як вогнища опору.

Вихід влади на переговори після тупого кнопкодавства в парламенті виглядає як пасування перед грубою силою, а не обдуманий крок. Єдина здорова ідея для Януковича – відставити уряд. Хоча б за те, що в ньому лише дві-три людини здатні працювати без корупції та думати про країну. Інакше особу президента надалі сприйматимуть невіддільно від теперішнього Кабміну, а поновити довіру людей буде надзвичайно важко.

Записав Ігор ЛУБ'ЯНОВ

Зараз ви читаєте новину «Вето президента продемонструє його силу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі