четвер, 12 квітня 2012 00:45

"Вартість проекту ніхто не рахував"

Україна зацікавлена стати учасником будівництва газопроводу по дні Каспійського моря з Туркменистану до Азербайджану. Про це заявив прем'єр-міністр Микола Азаров. Україна могла би вкласти у будівництво 790 млн євро — 10% вартості проекту.

Київ висуває вимогу, щоб газогін з'єднали з терміналом скрапленого газу у грузинському порту Кулеві на Чорному морі. Звідти можна відправляти паливо танкерами до порту "Південний" неподалік Одеси.

— Теоретично цей проект може дати Україні інше джерело постачання газу, — каже директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич, 36 років. — Але я не бачу політичної волі для його реалізації. До того ж уряд не має грошей на його фінансування.

Можемо залучити інвесторів?

— Ідеться про надскладний проект: дороге ведення труби дном моря, а потім через гірську Грузію. Я не бачу інвесторів, яким це було б цікаво.

Загалом у південному газовому коридорі зараз обговорюють три проекти: Транскаспійський, Трансанатолійський газопроводи, які є конкурентами, та "Набукко". Про Набукко сім років одні балачки. Із Каспійським не вирішили багато політичних питань. Трансанатолійський газопровід — найреалістичніший, бо є політична воля і Баку, й Анкари.

Які політичні перешкоди для Транскаспійського газогону?

— Не вирішена проблема розподілу дна Каспійського моря. Між Азербайджаном і Туреччиною зараз хороші стосунки. Є співпраця Азербайджану й Туркменистану. Але проти будівництва виступають Іран та Росія. Ці держави здатні жорстко заблокувати процес розподілу дна.

Участь у будівництві дасть Україні зменшення ціни газу?

— Щоб зрозуміти, скільки коштуватиме той газ для України, треба знати вартість проекту. Її ніхто не рахував. До того ж слід спорудити термінали в Грузії й Україні, супутню інфраструктуру, десь фрахтувати дуже дорогі танкери. Думаю, Україні це все обійдеться у понад 7 мільярдів євро. Припускаю, навіть після повернення всіх інвестицій туркменське паливо не коштуватиме Україні дешевше за російське. Туркменський газ стає задорогий навіть для "Газпрому".

Тобто заява Азарова політична?

— Якби Янукович справді хотів брати участь у будівництві, він іще 2010 року домовлявся б із Грузією й Азербайджаном. На сьогодні половину терміналу в "Південному" звели б.

Україна може домовитися з Туреччиною про отримання скрапленого газу?

— Цілком. Але Туреччина ображена на нас. По-перше, турецькі компанії хотіли взяти участь у підготовці проекту терміналу в "Південному". Україна чомусь відкинула свого стратегічного партнера й обрала іспанську компанію. По-друге, Віктор Янукович сподівався підписати в Давосі меморандум з Азербайджаном про поставки скрапленого газу, який би надходив через Туреччину. І нічого не підписали. Є версія, що цьому завадив скандал із постачанням української зброї до Вірменії, з якою в турків складні відносини.

Зараз ви читаєте новину «"Вартість проекту ніхто не рахував"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі