четвер, 23 квітня 2020 06:50

Вакцину не створять з води й повітря

Автор: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Президент України Володимир Зеленський обіцяє мільйон доларів українським науковцям за винайдення вакцини від коронавірусу. У той самий час Верховна Рада ухвалила зміни до держбюджету. Від фінансування науки відрізали понад мільярд гривень.

От як на Банковій уявляють собі науку. Сидять десь мудрі люди, які роками не отримують ні платні, ні приладів, ні реагентів. Але якщо їм пообіцяти мільйон, вони на коліні з водопровідної води та весняного повітря народять чудодійну вакцину і всіх урятують. Далі все знову буде, як було — один щасливий учений стане мільйонером, а решта сидітимуть без зарплат, не кажучи про прилади й реагенти. А уряд усі нові дірки в бюджеті затикатиме за рахунок науки та освіти. Коли знову вдарить грім, науковців можна буде закликати, і вони за чергову копійку одразу видадуть "на-гора" рятівний продукт.

Як пояснити шоуменам, що так це не працює? Наука не відрізняється від іншого виробництва. Неможливо купити готовий продукт у компанії, яку давно довели до банкрутства і зупинили виробничі потужності. Наука — це щорічні інвестиції в те, щоб, коли півень у дупу дзьобне, було до кого звернутися за порятунком. У працюючі лабораторії, де сучасне обладнання, невимерлий з голоду персонал.

Звісно, є інший шлях — купувати лише готові продукти в країнах, де в науку інвестують. Але тоді цей готовий продукт коштуватиме далеко не мільйон. Бо в розумних країнах схочуть окупити інвестиції за рахунок не своїх громадян, а сировинних неопапуасів, які до того економили на власній науці й освіті.

Президент і Рада показали, що обирають саме таку логіку інвестування. Вони мають на це право — їх обрав народ. Але хай тоді цей народ не ображається, якщо під час чергової пандемії його не встигнуть вилікувати. Бо рятівною вакциною насамперед себе забезпечать ті, хто в спокійний час, до катастрофи, вкладає в науку. Це природний добір — виживуть розумніші.

Зараз ви читаєте новину «Вакцину не створять з води й повітря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі