четвер, 24 грудня 2009 22:34

В Україні вперше з часів СРСР почався бебі-бум

Соціальна політика уряду Юлії Тимошенко, зокрема підвищення матеріальних виплат при народженні дитини, дала позитивні плоди, повідомляє прес-служба Міністерства у справах сім"ї, молоді та спорту.

Під час відкриття міжнародної науково-практичної конференції "Народжуваність в Україні на початку ХХІ століття: структурні особливості, перспективи, нові соціальні виклики" міністр у справах сім"ї, молоді та спорту Юрій Павленко поділився приголомшливою новиною: 2009-го очікується рекордна кількість новонароджених — близько 530 тис. Це найвищий показник за останні 17 років. За даними Міністерства юстиції, як і торік, в Україні народжується більше хлопчиків. На думку експертів, вирішальна заслуга в бебі-бумі належить урядові Юлії Тимошенко.

— Кількість новонароджених 2008 року склала 510,6 тисячі, що на 8 відсотків більше, ніж у попередньому році, і на 35,6 відсотка перевищує показник 2001-го. Цьогоріч спостерігається найвищий рівень народжуваності за останніх 17 років: очікується близько 520–530 тисяч немовлят, — розповів Юрій Павленко. Він зазначив, що цій тенденції сприяли соціальні рішення влади, зокрема підтримка багатодітних сімей. Так, з 2008-го запровадили єдиний облік таких родин, на якому перебуває 219 981 багатодітна сім"я.

Серед передумов, які сприяють зростанню народжуваності, експерти називають насамперед соціальну політику уряду. Двічі — 2005-го і 2008-го — підвищували розмір грошової допомоги при народженні. У результаті зусиль прем"єра Юлії Тимошенко виплати становлять 12 240 грн на першу дитину, 25 тис. — на другу, 50 тис. — на третю і більше дітей.

Із 1 січня 2010 року набуде чинності закон, за яким ці виплати зростуть і будуть захищені від інфляційних процесів. Документ також передбачає соціальні пільги для багатодітних сімей і дітей із таких родин.

Директор Інституту демографії і соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова в науковій доповіді зазначила, що збільшення народжуваності в Україні, всупереч можливому впливу загальної хвилі зростання людської популяції в світі, було б неможливим без активних зусиль влади.

— У 2009 році ми реально бачимо ріст народжуваності, хоча це і поствисокосний рік, коли зазвичай в Україні народжують менше. Це свідчить про зусилля, які влада доклала до подолання демографічної кризи й збільшення народжуваності, — наголосила Ела Лібанова.

Зараз ви читаєте новину «В Україні вперше з часів СРСР почався бебі-бум». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі