четвер, 07 лютого 2008 18:21

В Україні близько 20 відсотків самопального бензину

Нещодавно координатор групи експертів із реалізації енергетичного меморандуму Україна — ЄС Олександр Тодійчук повідомив, що в Україні діє 120 підпільних заводів із виробництва бензину. Мовляв, таку цифру дало дослідження, проведене на замовлення закордонної компанії.

Виконавчий директор консалтингової компанії "UPECO" Сергій Куюн, 32 роки, сумнівається в такій кількості нелегальних заводів.

— Масштабність проблеми ніхто не заперечує, — каже він. — Але 120 — це цифра, від якої стає страшно. Ось у Криму подібних заводів шість — це відомо точно.

На його думку, кількість "самопалу" в Україні сягає 10–20% від усього бензину, що продають на АЗС.

Спритні ділки крадуть нафту як із діючих, так і з законсервованих родовищ. Дехто примудряється відбирати її вже з трубопроводів. Основні регіони підпільного виробництва бензину — Харківська, Полтавська, Сумська області. Дещо менше "гонять" його в Криму, на Дніпропетровщині, Івано-Франківщині та Львівщині.

В Україну також потрапляє чимало контрабандного бензину, переважно з Росії — через Донецьку, Луганську, Сумську області.

— На Луганщині це явище набуло масового характеру, — зазначає експерт. — Там постійно ловлять машини з нафтопродуктами, розкопують трубопроводи.

Докази нелегальної нафтопереробки в офіційній статистиці виявили також фахівці Центру сприяння вивченню геополітичних проблем і євроатлантичного співробітництва "Номос". Вони провели дослідження щодо прозорості прибутків нафтогазового сектору України.

З"ясувалося, що кожного року збільшується розрив у облікових даних Держкомстату та Мінпаливенерго з добування нафти та газового конденсату. Так, лише за 2006 рік різниця склала 3%. Їхня ціна — 275,8 млн грн.

Процес виготовлення "самопального" бензину схожий до виробництва самогону. Спочатку нафту випаровують, а вже з пари конденсують бензин, гас та інші продукти. Потім це продають на автозаправках.

Сергій Куюн вважає, що уряд має вжити найжорсткіших заходів щодо припинення цього явища. Адже держава недоотримує податків, "нормальні" учасники ринку — прибутків.

— Кожен п"ятий-шостий літр бензину в країні — палений, — каже Сергій Куюн. — Невже не можна цього виявити?

Водночас Олександр Тодійчук зауважує: хоча нелегальна нафтопереробка б"є по якості бензину, вона дозволяє стримувати ціни.

Зараз ви читаєте новину «В Україні близько 20 відсотків самопального бензину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі