четвер, 13 вересня 2012 10:13

Споживаючи воду з водогону, кияни ризикують отримати рак і гепатит

Автор: фото надане Юрієм Большаком
  Юрій Большак: ”Критична ситуація зі стоками. Каналізаційні системи в Україні зношені”
Юрій Большак: ”Критична ситуація зі стоками. Каналізаційні системи в Україні зношені”

Державна програма розвитку та реконструкції систем водопостачання і водовідведення передбачає виділення 238 млн грн наступного року. До 2020-го повинні встановити 2 тис. очисних станцій та впорядкувати 190 джерел водопостачання.

— Програма покращення питної води має пропагандистський характер. Потрібні ефективні рішення, які діятимуть постійно. Інакше може статися комунальна біда, — вважає кандидат хімічних наук Юрій Большак, 65 років.

Яка якість питної води в Україні?

— 70 відсотків українців п'ють воду з Дніпра. Коли я був хлопчиком, любив ловити рибу в ньому. І в Дніпрі брали воду на юшку. Сьогодні так не зробиш. Річка забруднена. Технологія очищення застаріла, 50-річної давності. Дніпровська вода має коричневий і жовтий відтінок. Вона "народжується" у поліських болотах. Звідти виносить той ґрунт. Це не шкідливо, але вода має неприємний запах. Досі під час очищення додають хлор, щоб привести воду до нормальних показників. Він убиває запах. Але при цьому утворюються небезпечні сполуки. Від цієї технології у Європі давно відмовилися. У нас кожен другий киянин може захворіти на рак сечового міхура, якщо постійно питиме воду з крана. Коли приймаємо ванну, вдихаємо пар. Це ще небезпечніше, ніж пити воду. Шкідливі речовини швидше потрапляють у кров. Це небезпечно для людини не менше, ніж пиття води. Ситуація критична. Високий рівень захворюваності на рак і гепатит. Але це не тільки проблема води. Додається погана екологія, наслідки Чорнобиля.

Як можна очищувати воду?

— У кожній країні свій спосіб, який залежить від сполук у річках. Працював у фірмі, яка встановлює обладнання фільтрації води у квартирах, будинках. Зараз розвиваються технології, що дозволяють це робити не дуже дорого. Треба вмонтовувати в будинки окрему трубу для постачання питної води. Окрему для технічної . Вода в цих трубах буде різної якості. Можна у квартирі встановити свій фільтр. Є спеціальні методи з використанням активованого вугілля. Вони добре очищають воду.

Де найбільша проблема?

— Критична ситуація зі стоками. Каналізаційні системи в Україні зношені. 2005-го сталася аварія у Харкові на Диканьківських очисних спорудах. Мільйонному місту відключили воду, бо її нікуди було зливати.

Наші "сучасні" туалети — середньовічна дикість. У Європі таких, як у нас гігантських каналізаційних систем нема. У Чехії впроваджують системи біологічного очищення стоків. Поряд із багатоповерхівками заривають у землю "контейнери" із системами очищення. До них потрапляють каналізаційні стоки з квартир. Виходить відносно чиста вода, яку можна випускати в ґрунт, поливати газони. Органічну частину використовують на фермах для озеленення. У мене така система стоїть на дачі. Сусіди теж собі поробили.

Загальнодержавні програми дають позитивні зміни?

— 1992 року виділили 30 мільйонів карбованців на дослідницьку програму проблем з питною водою. Я керував нею. Все зробили. Далі справа не пішла. Хоч у нас хороші наукові розробки. Окремі люди в ідеях випереджають навіть Захід.

Столичний водоканал 10 років тому запровадив технологію амонізації (метод очищення води. — "ГПУ"). Вона у кілька разів зменшує шкідливість води. Технологію встановили на Дніпровській і Деснянській станціях. Сьогодні у Києві вода безпечніша, ніж була колись. Рятує те, що українська індустрія працює не так інтенсивно, як раніше. Шкідливих викидів у воду і повітря менше. Кожен може встановити фільтр удома.

Проблему з питною водою можуть вирішити бювети?

— Ні. На жаль, запасів артезіанської води мало, щоб покрити всі потреби населення. Розв'язок проблеми варто шукати в удосконаленні процесу очищення річкової води, покращенні відповідної комунальної інфраструктури, оптимізації використання водних ресурсів.

Скільки ми споживаємо води?

— Забагато, як для Європи. Племінниця їздила до знайомої в Париж. Та сказала, що за приймання душу доведеться платити окремо. У французів на кожного розраховані допустимі обсяги води. Якщо перебір, платите по вищому тарифу. Це змушує людей економити.

Зараз ви читаєте новину «Споживаючи воду з водогону, кияни ризикують отримати рак і гепатит». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі