вівторок, 18 липня 2006 18:38

"В останню мить утвориться велика коаліція"

  Александр Рар: ”і Мороз, і Янукович не хочуть, щоб Україна стала суб’єктом Російської Федерації”
Александр Рар: ”і Мороз, і Янукович не хочуть, щоб Україна стала суб’єктом Російської Федерації”

Експерт Німецької ради з питань зовнішньої політики Александр Рар, 47 років, не виключає дострокових виборів президента і впевнений, що Україна повинна балансувати між Сходом та Заходом.


Як ви ставитеся до створення антикризової коаліції?

— З формальної точки зору вона створена законно та демократичним шляхом. Інше питання, чи зможе вона нормально керувати країною. Адже коаліція матиме дуже складні відносини з президентом Віктором Ющенком. До того ж і всередині цієї коаліції існує багато невирішених моментів.

Загальна ситуація в Україні непроста. Не уникнути серйозної політичної кризи. Жодна сила не готова піти в опозицію. Юлія Тимошенко була занадто близька до влади, щоб тепер стати опозиціонеркою на довгих чотири роки. Віктор Янукович усвідомив, що має реальний шанс очолити уряд. Тому вже не здасть свої позиції. Вся ця плутанина загострюється тим, що президент втратив контроль над державою.

Які ваші подальші прогнози?

— Вважаю цілком можливими перевибори президента. В будь-якому разі такого варіанту не варто виключати. Думаю, що в останню мить може бути утворена велика коаліція. До її складу увійдуть усі, крім комуністів.

Якою буде політична роль Олександра Мороза?

— Виборці лідера Соціалістичної партії навряд чи колись зрозуміють його останні кроки. Адже раніше він боровся проти корупції та олігархічних кланів Партії регіонів.

Путіну легше мати справу з такою коаліцією

Однак за нинішньої кризи важко сформувати авторитетний уряд. І тоді Олександр Мороз зі своїм досвідом та посадою глави парламенту спробує стати основним стабілізуючим фактором у країні. Послаблення спікера Верховної Ради може загрожувати величезною катастрофою. На наших очах слабшає влада президента. Досі не сформовано уряд. І в цьому випадку Морозу, можливо, доведеться взяти на себе відповідальність за подальшу долю країни.

Як створення антикризової коаліції вплине на відносини України з Росією?

— Президентові Росії Володимиру Путіну легше мати справу саме з такою коаліцією. Для нього краще події в Україні розвиватися просто не могли. Ця коаліція не буде виступати за вступ країни до НАТО. "Помаранчеві" ж могли домовитися про швидке входження України до альянсу. А це для Росії було б справжньою катастрофою в геополітичному плані. Щодо газу з Януковичем також домовлятися буде легше, ніж з Ющенком.

Якщо прем"єром все ж таки стане Віктор Янукович, чи означатиме це зміну зовнішньополітичного курсу з Європи на Схід?

— За п"ятнадцять років ваша країна вже відстояла свою незалежність. Ані в Україні, ані за її межами немає бажання це змінити. Тепер стоїть лише одне завдання — знайти баланс між Заходом та Сходом. Швидкий прихід України до НАТО створив би дисбаланс в її відносинах з Росією. А вступ до Єдиного економічного простору порушив би нормальні відносини України із Заходом.

Упевнений: і Мороз, і Янукович не хочуть, щоб Україна стала суб"єктом Російської Федерації. Вони виступатимуть за зміцнення державності. Питання лише в тому, чи вдасться їм переконати західну частину України в необхідності балансувати. Адже там люди дуже хочуть вступати до Європейського Союзу.

То ви бачите Україну більш прозахідною чи більш просхідною?

— Україна повинна робити крок на Захід й одночасно крок на Схід. У неї просто немає іншого виходу. Вона весь час намагатиметься укріпитися як своєрідний міст між Росією та Заходом. Україні не вигідно, щоб Росія сварилася із Заходом. Непоганим варіантом для українських еліт було б рішення Росії приєднатися до Євросоюзу.

У будь-якому разі балансування — не найгірший варіант. Багато країн живуть у такому становищі. Якщо Україна розумно вестиме політику, вона досить довго може проіснувати в такому підвішеному стані.

Як Захід зреагує на можливі дострокові парламентські вибори в Україні?

— Ситуацію в вашій країні можна порівняти з ситуацією в Італії. Тамтешній президент неодноразово розпускав парламент. Він робив це тоді, коли політичні сили не могли між собою домовитися. Інакше такі конфлікти призвели б до повної дестабілізації в країні та падіння економіки. Так само розпустили парламент в Німеччині, коли вона опинилася в політичній безвиході. Тим самим було розчищено прихід до влади новим силам.

Так що перевибори в Україні варто проводити, якщо партії не домовляться. Якщо не буде дієздатного уряду, і країна опиниться в політичному хаосі. Тоді розумні політики, і в першу чергу президент, повинні зважитися на такий крок. Адже за таких умов розпуск Верховної Ради буде єдиним варіантом, який допоможе примирити конфліктуючі сторони.

Зараз ви читаєте новину «"В останню мить утвориться велика коаліція"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі