середа, 18 серпня 2010 05:10

В аграрному секторі рентабельні лише посередники

Сільськогосподарські виробники не зможуть підвищити свою рентабельність, доки не почнуть самостійно визначати ціну на свій товар. Так вважає президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий, 58 років:

— У розвинених країнах сільське господарство є найменш рентабельною галуззю. Це пов"язано із високою конкуренцією на ринку і низькою часткою високих технологій в агрокомплексі. Але цього достатньо, щоби аграрій почувався впевнено. В Україні це правило взагалі спотворене. Фермер не може сам виставити ціну на свій товар, знайти покупця. Він цілком залежить від переробника і посередника, які отримують надприбутки з плодів його праці.

Стабільно рентабельними є виробництва товарів масового споживання, харчова промисловість. І коли представники деяких галузей, наприклад виноробної, заявляють, що втрачають рентабельність, це — неправда. Виробники не хочуть діяти за економічним законом: підвищення рентабельності та зниження собівартості товару напряму залежить від енергозаощадження, удосконалення технологій і зменшення матеріаломісткості.

Будь-яке адміністративне обмеження рентабельності призводить до того, що товар продають за завищеною ціною. Яскравий приклад цього бачимо щодня: державний регулятор встановлює тарифи на комунальні послуги. Тому підприємства житлово-комунального господарства не модернізуються.

Зараз ви читаєте новину «В аграрному секторі рентабельні лише посередники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі