вівторок, 08 травня 2018 07:50

У 27 містах Росії пройшли протести до інавгурації Путіна

Автор: www.mbk.media
  У Москві на акції протесту до інавгурації Володимира Путіна силовики схопили 14-річного підлітка. Відомо про затримання трьох неповнолітніх
У Москві на акції протесту до інавгурації Володимира Путіна силовики схопили 14-річного підлітка. Відомо про затримання трьох неповнолітніх

— У Московії опозиціонери кричали "Он нам не царь" і вимагали демократії. Якби вона там перемогла, бодай така, як свого часу в постпомаранчевій Україні, Московія не протрималася би й року, — вважає політолог 48-річний Сергій ­Таран.

— Її чекало б публічне протистояння між прем'єром і президентом. Кожен із регіонів обрав би своїх президента й парламент. А в центральному парламенті відбувалися б бійки і "торги". Народ вимагав би "ділити награбоване" олігархами та ковбасу по рубль двадцять. Шанс на реформи Росія втратила 2014 року, ізолювавшись від світу. Тому сценарій Московії: довге загнивання "з царем" або швидкий кінець — "без царя".

5 травня під гаслом "Він нам не цар" у 27 містах Росії відбулися вуличні акції до інавгурації президента 65-річного Володимира Путіна. Мітинги ініціювала громадська організація "Фонд боротьби з корупцією" на чолі з опозиціонером Олексієм Навальним, 41 рік. Його схопив ОМОН через 10 хв. після початку мітингу в Москві. Усього затримали близько 1,6 тис. учасників. Найбільше в Москві — 702 особи. У Санкт-Петербурзі — 232, в Челябінську — 164, у Якутську — 75. Серед них були й випадкові перехожі. У Москві схопили нареченого, який разом зі своєю обраницею проходив повз мітингувальників — до ювелірного магазину придбати обручки на весілля.

У столиці РФ на акцію вийшли майже 10 тис. людей. На них напали представники "Центрального казачьего войска" з георгіївськими стрічками. Били нагайками. Однак силовики затримували тільки учасників акції.

ОМОН зламав два ребра й пошкодив печінку працівнику Асоціації народного опору Дмитрові Карасьову. Він — у лікарні.

Олексія Навального відпустили вночі після протестів. Його судитимуть 11 травня. Інкримінують "повторне порушення порядку" й непокору поліції. Навальному загрожують 45 діб арешту.

Відомо про затримання трьох неповнолітніх. У Саратові на акції схопили 12-річного хлопця. Поліція склала на його батька протокол про невиконання батьківських обов'язків і відпустила. Ще двох "узяли" в Москві.

"Новизна 5 травня полягає у "козачках", які били демонстрантів нагайками під прикриттям ментів, — написав у "Фейсбуку" російський літератор 59-річний Володимир Шендерович.

— Саме ментів, тому що будь-яка поліція негайно затримала б "козачків". Менти вирішували для путінського режиму стару задачу залякування суспільства. Але вже на новому рівні. Покидькам, відомим нападами на демократичних активістів, дали карт-бланш на масове вуличне насильство. Нацьковування однієї частини суспільства на другу означає, що влада розглядає й випробовує організацію громадянської війни як інструменту маніпуляції. Цей потворний джокер (гральна карта, яка в більшості ігор може виконувати роль будь-якої іншої. — ГПУ) лежить у рукаві будь-якої авторитарної влади. Влаштувати небезпечне неподобство, щоб потім із суворим обличчям закатувати під асфальт узагалі все. Начебто в інтересах громадської безпеки.

Путіну діватися нікуди. Ніякий злочинний і смертельно небезпечний для Росії ресурс не здасться йому зайвим. Тим паче, коли на кону стоятиме влада".

"Схоже, що Путін таки цар. Нагайки ряджених "козаків" — це навіть не дно. Це місце, яке вам указали, — коментує український письменник Ян Валетов, 54 роки.

— Іграшковими протестами проти диктатури мерзотників ви не завоюєте навіть іграшкової демократії. Тільки ганьбу, приниження і зневагу до себе з боку тих, кого самі обрали й посадили на трон.

Той, кому плювати на міжнародні договори, права сусідів, життя громадян інших країн, обов'язково зробить зі своїми те ж саме. Або що-небудь гірше.

Підтримуючи свавілля в Україні, ви творите те саме в себе. Сьогодні вас хльостають нагайками у вас вдома. А менти на це дивляться з посмішкою. І ваших малолітніх хлопчаків тягнуть у автозаки. А ви їх не відбиваєте. Ви дивитеся, як вас пакують по одному. Головне, щоб не як на Майдані. Не хвилюйтеся, за ради Бога. Не буде у вас, як на Майдані".

Зараз ви читаєте новину «У 27 містах Росії пройшли протести до інавгурації Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі