середа, 16 лютого 2011 03:30

Утрати України через єгипетську кризу будуть незначні

Автор: фото з сайта www.zhitomir.info
  Ігор Семиволос
Ігор Семиволос

Після 18 днів масових протестів президент Єгипту 82-річний Хосні Мубарак пішов у відставку. Країною керує Вища рада збройних сил. Військові обіцяють провести демократичні вибори через шість місяців.

— Попередження Мубарака, що після його відставки ситуація вийде з-під контролю, не справдилися, — запевняє експерт Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос, 44 роки. — Ситуація в країні досить керована. Подальшої ескалації напруженості не буде. Головні вимоги протестувальників задовольнили. Люди вже хочуть стабільності. Надалі все залежатиме від військових. Вони зобов'язалися здійснити демократичні зміни до нових виборів. Країна зіткнеться з труднощами на цьому шляху, але принаймні не зараз. Проблему відкладено.

Чи можливий прихід до влади радикальних ісламістів?

— Наступна влада в Єгипті буде цивільною зі значним впливом військових. Щоб ісламісти очолили країну демократичним шляхом, їм слід позбутися радикалізму.

Як події в арабському світі вплинуть на дорожчання нафти?

— Припинення заворушень стабілізує вартість бареля. Ажіотажний попит і спекуляції на ціні поступово спадають.

Що буде з українсько-єгипетською концесією з видобутку нафти й газу?

— "Нафтогаз" іще 1 лютого евакуював 23 своїх працівників із 32. Гадаю, вони незабаром повернуться й пошукові роботи триватимуть. Концесія не була предметом революції. Її робота для єгиптян важлива.

У чому ще Україна може втратити через єгипетську кризу?

— Гостра її фаза минула. Наші втрати будуть незначні. Принаймні не такі, які не можна було би повернути. Експорт нашого зерна й металу поновлять.

Туреччина може збільшити вплив на Крим

Конфлікти у країнах Близького Сходу зроблять Туреччину головним політичним гравцем у регіоні, вважає експерт аналітичної компанії "Да Віннчі АҐ" Анатолій Баронін, 32 роки:
— Українським Кримом цікавиться не лише Росія, а й Туреччина. На регіон може збільшитися ісламський вплив. Перед кримськотатарською громадою дуже жорстко стоять соціально-економічні проблеми. Від того, наскільки ефективно київська влада розв'яже їх, залежить успіх української політики на близькосхідному напрямку. Це не лише знівелює турецький вплив на регіон, але й російський чинник у Криму.

Зараз ви читаєте новину «Утрати України через єгипетську кризу будуть незначні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі