четвер, 09 жовтня 2008 19:02

"Ющенкові важливо було зупинити зближення БЮТ і "Регіонів"

  Михайло Басараб: ”Можна з високою ймовірністю припускати, що Медведчук відіграє роль містка між Тимошенко і Кремлем”
Михайло Басараб: ”Можна з високою ймовірністю припускати, що Медведчук відіграє роль містка між Тимошенко і Кремлем”

Політолог Михайло Басараб, 31 рік, припускає, що Росія підтримуватиме на дострокових парламентських виборах Юлію Тимошенко.

Колишній президент Польщі Александр Кваснєвський заявив, що розпуск парламенту є грубою помилкою Ющенка: мовляв, ще була можливість створення коаліції між БЮТом, НУ-НС та Блоком Литвина.

— Президент Віктор Ющенко морально визрів для цього рішення, і його вже ніщо не могло зупинити. Це зумовлено наступними президентськими виборами й намаганнями Юлії Тимошенко максимально швидко здобути над Ющенком перевагу. БЮТ із Партією регіонів відпрацьовували сценарій позбавлення президента повноважень, а можливо, й відсторонення його від влади. Отож Ющенко скористався розпадом коаліції БЮТ і НУ-НС та зробив усе, щоб вона не поновилася. Очевидно, було також розуміння того, що разом Ющенко й Тимошенко працювати вже не зможуть. Немає в них такого бажання.

Чи зіграв свою роль у цій кризі Віктор Медведчук — зокрема, у зближенні БЮТ і Партії регіонів, їхніх спільних голосуваннях проти президента?

— Документальних підтверджень співробітництва Тимошенко та Медведчука немає. Але про їхню тісну співпрацю активно говорять в експертному середовищі, пишуть ЗМІ. Прикметно, що це жодного разу не спростувала Тимошенко. Можна з високою ймовірністю припускати, що Медведчук відіграє роль містка між Тимошенко і Кремлем, саме він досяг лояльного ставлення Москви до лідерки БЮТу. Отож спільне голосування БЮТу і Партії регіонів 2 вересня (за антипрезидентські законопроекти. — "ГПУ"), теплий прийом Тимошенко Володимиром Путіним — усе це ознаки досить тісної її співпраці з кремлівською владою за посередництва Медведчука.

Москва підтримуватиме Тимошенко під час наступної виборчої кампанії?

— Можна припустити, що так. Росія використовуватиме для цього наявні в неї ресурси. Зокрема медійні — для впливу на виборців південних та східних регіонів України. Люди ж там багато дивляться російські телеканали та читають російські газети. Крім цього, якщо Тимошенко залишиться виконувачем обов"язків прем"єра, то можуть бути якісь преференції з економічних питань. Наприклад прийнятна ціна на газ. Кремль може підтримувати Тимошенко та БЮТ і морально — висловлюваннями Володимира Путіна чи Дмитра Медведєва під час інтерв"ю, у виступах тощо. Ще Росія може намагатися дискредитувати Віктора Ющенка: адже пропрезидентські сили і БЮТ боротимуться на виборах за один електорат.

Чи можуть потрапити до парламенту нові, не представлені в ньому нині сили?

— Зовсім нових осіб в українській політиці сьогодні немає. А якщо і є, то вони невідомі й непопулярні. Якщо й потраплять, то "нові старі" — ті, що не були в цьому скликанні Ради або в кількох. Можливо, пройде "Свобода" Олега Тягнибока чи якийсь правий блок із нею на чолі. Ще — київський мер Леонід Черновецький. Шансів потрапити до парламенту в нього небагато, але може спробувати здобути голоси у великих містах, насамперед від соціально незахищених верств населення. Водночас навряд чи має шанси самотужки здолати прохідний бар"єр Соцпартія Олександра Мороза.

Найімовірніше, переможе Партія регіонів

Як щодо Арсенія Яценюка?

— Є інформація, що він готується очолити на виборах якусь пропрезидентську силу. Формат участі проющенківських сил ще не визначено — це може буде блок "Нашої України" із новою партією на чолі з Яценюком, або ж ця його нова партія і "Наша Україна" підуть двома колонами. Це ще вирішуватимуть, робитимуть соціологічні заміри.

Скільки можуть набрати на виборах сили, що підтримують президента Ющенка?

— За різними даними, рейтинг Ющенка коливається в межах 7–10 відсотків. Фактично така сама підтримка в "Нашої України", яку з ним ототожнюють. Але є ще особистий рейтинг Арсенія Яценюка, він сягає трох відсотків. Тобто нинішній голова Верховної Ради може потрапити до наступного парламенту навіть самостійно. Отже, можливий проющенківський блок на чолі з Яценюком може сміливо розраховувати на 10 відсотків. У принципі, стільки ж можна сукупно отримати в разі, якщо він і "Наша Україна" підуть окремо.

Що буде з уламками блоку "Наша Україна — Народна самооборона", із ким підуть на вибори різні його частини?

— Розмежування є і в блоці, і в "Нашій Україні". Для Тимошенко це гарна й погана новина водночас. Гарна — тому що прихильників Ющенка в "Нашій Україні" поменшало. Але ж це означає, що досить багато людей проситимуться до виборчого списку БЮТ, намагатимуться отримати винагороду за підтримку Тимошенко. Так само їй потрібно буде шукати місця для представників Народного руху, Народної самооборони, інших. Тож попереду в БЮТ гаряче обговорення виборчого списку. Буде багато ображених, які не отримають місця в прохідній частині. Щодо Української народної партії чи "Пори", що не стали на бік Тимошенко, то їхнім представникам очевидно буде знайдено належні місця в списку пропрезидентського блоку.

Чи можуть бути продовжені переговори між БЮТ і Партією регіонів з метою створення коаліції після виборів?

— Теоретично так. Мабуть, ідеологи БЮТ і "Регіонів" намагатимуться реанімувати цей процес, але відбуватиметься все з чистого листа. От усі кажуть: навіщо ці вибори, все одно ситуація в парламенті повториться один до одного. Це не так — завжди є шанс, що не повториться. Очевидно, на це розраховує Ющенко. Для нього важливо було розірвати це налагодження стосунків між БЮТ і "регіоналами". Навіть якщо вони після виборів і повернуться до своїх переговорів, президент у якійсь мірі вже досяг потрібного результату. До того ж українське політичне середовище дуже специфічне, у стосунках його мешканців було багато зрад, невиконаних обіцянок. Ті ж БЮТ і Партія регіонів не довіряють одне одному.

Чи можуть стомлені від політичних чвар виборці не прийти голосувати?

— Думаю, що прийдуть. Зірвати явку до снаги хіба що кільком впливовим політичним силам — прямо закликати до цього людей. Але якби БЮТ на таке пішов, то це не підтримали б "Регіони".

Хто переможе?

— Найімовірніше, Партія регіонів. Торік на піку своєї популярності БЮТ ледве дотягнувся до результату "регіоналів". А зараз показники Тимошенко можуть бути нижчими, хоча й не катастрофічно. А Партія регіонів навпаки додасть — вони ж були в опозиції, не несуть відповідальності за те, що відбувалося.

Зараз ви читаєте новину «"Ющенкові важливо було зупинити зближення БЮТ і "Регіонів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі