четвер, 03 липня 2008 18:07

Ющенко й Тимошенко розійдуться восени

Ющенко й Тимошенко розійдуться восени

Один із провідних членів Партії регіонів Андрій Клюєв днями заявив, що дострокові парламентські вибори відбудуться в грудні. Дещо раніше представник "Народної самооборони" Давид Жванія назвав дочасні перегони запланованими Секретаріатом президента і "регіоналами" з метою переформатування коаліції.

Зараз наступ Партії регіонів, яка є найпринциповішим опонентом діючої поки що демократичної коаліції, фактично призупинено. Причому за ініціативою самих "регіоналів".

Власне, їх мотиви були незрозумілими із самого початку. Адже для легітимації парламентської більшості за участю Партії регіонів, Блоку Литвина та "Нашої України — Народної самооборони" фракція останньої мусила би підтримати це принаймні 37-ма голосами. Але стількох прибічників "широкої коаліції" в НУ-НС немає. І як би не наполягали "регіонали" і не вмовляв би соратників Віктор Ющенко та Віктор Балога, ситуація з мертвої точки так і не зрушила б.

Через це висловлення недовіри урядові Тимошенко мало би принаймні нелогічний вигляд. Адже за законодавством, нинішній Кабмін продовжував би перебувати в статусі виконувача обов"язків до формування нової коаліції.

Блок Литвина претендує на посаду спікера та голови митниці

Щодо можливих форматів більшості, то варіантів тут насправді небагато. Найвірогідніший — розширення її за рахунок Блоку Литвина. Головним стримуючим фактором є кадрові амбіції його лідера. За кулуарною інформацією, Блок Литвина претендує на посаду спікера та голову Державної митної служби. Другий можливий сценарій полягає в тому, що Ющенкові вдасться-таки переконати "Нашу Україну" й та за винятком "Народної самооборони" погодиться на альянс із "регіоналами" та "литвинівцями". Нарешті, найменш імовірний сценарій — утворення тактичного союзу Партії регіонів із БЮТ на основі спільного інтересу щодо ухвалення змін до Конституції.

Однак схоже, що нині загроза для уряду минула. Причиною тому є внутрішні непорозуміння всередині табору опонентів Тимошенко. Проте наближення президентських виборів вочевидь загострить протиріччя між Ющенком і Тимошенко настільки, що їхній альянс розпадеться вже восени.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко й Тимошенко розійдуться восени». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі