вівторок, 03 липня 2012 05:30

"Уряду кредитів ніхто не дасть"

Автор: фото з сайта www.glavred.info
  Володимир Лановий: ”Усі міжнародні фінансові установи бачать, що український уряд розтринькує гроші й ніяких реформ не відбувається”
Володимир Лановий: ”Усі міжнародні фінансові установи бачать, що український уряд розтринькує гроші й ніяких реформ не відбувається”

На підготовку до футбольного чемпіонату Україна витратила $5 млрд. Як це позначиться на економіці країни, розповідає президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий, 60 років.

— Держава протягом двох років фінансувала економіку. Надалі такими ж темпами вона не може стимулювати виробництво, — зазначає експерт. — Сама економіка має виробляти прибуток, за рахунок якого відбувається економічний зріст.

Державні ресурси, що спрямовували на підготовку до Євро, брали із зовнішніх та внутрішніх запозичень. Тепер вітчизняні банки вичерпалися, а міжнародні інституції не дають нашому уряду позик. Бо у Європі стан фінансів критичний, і ніхто не хоче ризикувати своїми грошима, направляючи їх в Україну. Тож ресурс розвитку нашої економіки вичерпаний. Уже цьогоріч зростання практично нема, як і вільних фінансів для її пожвавлення. До кінця року спостерігатимемо наростання стагнації.

Україна зможе обійтися без кредиту МВФ?

— Усі міжнародні фінансові установи бачать, що український уряд розтринькує гроші й ніяких реформ не відбувається. На зовнішню допомогу сподіватися годі. Ця лавочка закрилася.

Чи підтвердяться очікування росту інфляції?

— Цілком можливо, особливо через проблеми бюджетного фінансування потреб усередині країни. Уже очевидно, що річний бюджет буде недофінансований. Уряд змушений буде скорочувати соціальні видатки, затримуватиме повернення ПДВ експортерам тощо. Наслідком стане зменшення внутрішнього споживання і попиту, а значить, поглиблення кризи виробництва. Якщо уряд почне друкувати гроші під виконання соціальних зобов'язань, почнеться інфляція. Вона ще більше загальмує виробництво.

Поміркована девальвація гривні почалася. Нацбанк заявив, що не триматиме курс будь-якою ціною. Це свідчить, що валюти не вистачає. Тому вона стає дорожчою, а гривня — дешевшою. Відтак доходи громадян автоматично зменшуються.

Хто заробив на Євро?

— Ті, хто надавали послуги та продали права на трансляції матчів з наших стадіонів. В основному заробили приватні підприємці зі сфери послуг і громадяни, які здавали свої помешкання або продавали якісь сувеніри. Але ці гроші не підуть у бюджет чи банки. Країна особливих доходів не отримала.

Що можна зробити для пожвавлення економіки?

— У населення валюти на руках більше, ніж у банків — приблизно 60 мільярдів доларів. Усі банківські установи України разом мають близько 9 мільярдів. Щоб задіяти цей ресурс для розвитку країни, треба провести кардинальні зміни в економічній системі. Потрібно розвивати ринкові засади економіки, конкуренцію, малий і середній бізнес, збільшувати кількість робочих місць, зупинити експорт робочої сили та молоді за кордон. Але великий капітал, який панує в Україні, є антагоністом малих підприємств і завжди намагатиметься їх придушувати. Тому ми ходимо зачарованим колом.

Зараз ви читаєте новину «"Уряду кредитів ніхто не дасть"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі