четвер, 19 листопада 2009 18:21

Юлія Тимошенко захистить інтереси держави на саміті СНД

Автор: фото: RIA Novosti/Alexei Druzhinin
  Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко вітається зі своїм російським колегою Володимиром Путіним на зустрічі у польському Ґданську 1 вересня 2009 рок
Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко вітається зі своїм російським колегою Володимиром Путіним на зустрічі у польському Ґданську 1 вересня 2009 рок

Дводенні переговори прем"єр-міністрів країн СНД, що розпочалися у четвер в Ялті, присвячені двом темам — обміну досвідом із подолання економічної кризи і боротьбі з епідемією грипу. Про це повідомила в середу на засіданні уряду Юлія Тимошенко. Вона сказала, що в Криму зберуться 11 урядових делегацій.

— Плануємо обговорити широкий спектр питань: двосторонні та багатосторонні торгові відносини, тему енергетичної безпеки й незалежності, а також питання співпраці у всіх сферах життя наших країн, — уточнила Тимошенко.

Україна підготувала до саміту глав урядів СНД добрі новини — економічна ситуація стабілізується, і 2010 року експерти прогнозують зростання. Такими перспективами можуть похвалитися не всі країни Співдружності.

— Ми теж у перші місяці позитивних результатів говорили, що для оптимізму немає підстав. Але динаміка за другий і третій квартали свідчить про стійку тенденцію оздоровлення, що дає підстави заявити про поступовий вихід України з кризи, — повідомила прем"єр-міністр.

Вона підтвердила свої слова цифрами. Якщо на початку світової кризи ВВП України знизився на 20%, то пізніше темпи падіння щокварталу сповільнювалися, а в останньому кварталі зареєстровані тенденції до зростання ВВП у 2010 році. Зокрема, в жовтні зареєстровано рекордне для кризового періоду зростання обсягів промислового виробництва. В цілому на 5%, але по окремих секторах економіки значно більше. Зокрема, у харчовій промисловості — 15,7% зростання, в металургії — 7,3%.

— Ключові галузі починають спинатися на ноги і при цьому працюють системніше, в оздоровленому режимі, — наголосила Тимошенко. Вона додала, що про відродження економіки свідчить стрімке скорочення кількості безробітних, яких зареєстровано менше, ніж навіть у докризовий період.

Щодо другої заявленої теми для обговорення, то Україна стала однією з країн СНД, що найбільш постраждали від грипу. Але за нещодавнім визнанням делегації Всесвітньої організації охорони здоров"я, український уряд продемонстрував світові дива оперативності й ефективної роботи з протидії епідемії. На засіданні уряду Юлія Тимошенко повідомила, що ситуація стабілізується, кількість хворих зменшується:

— Якщо 4 листопада, в пік епідемії, було зареєстровано 127 тисяч хворих, то сьогодні — 56,5 тисячі.

Прем"єр-міністр додала, що тих, хто видужує, значно більше. 20 листопада в уряді відбудеться спеціальне засідання, присвячене питанню про припинення карантину в Україні.

Раніше прем"єр-міністр Російської Федерації Володимир Путін по телефону  обговорював з Юлією Тимошенко український досвід із протидії поширенню небезпечного захворювання. Питання українсько-російської співпраці в цій сфері, як і багато тем, пов"язаних з економічною співпрацею обох країн, обговорюватимуть під час засідання Комітету з питань економічного співробітництва російсько-української міждержавної комісії. Тимошенко повідомила, що йтиметься про 11 пріоритетних напрямів співпраці України і РФ, що затверджені на початку 2008 року. Зокрема, про перспективи підписання угоди про українсько-російську зону вільної торгівлі, про співпрацю в газовій сфері, в машинобудуванні, сільському господарстві та ядерній енергетиці.

— Усі без винятку напрями ґрунтуються на захисті, посиленні національних інтересів України, — наголосила Юлія Тимошенко.

Зараз ви читаєте новину «Юлія Тимошенко захистить інтереси держави на саміті СНД». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі