пʼятниця, 07 червня 2013 06:45

"Укртелекому" потрібні величезні капіталовкладення

Автор: фото з сайта www.wikimapia.org
  Офіс ”Укртелекому”. Ужгород, травень 2013 року
Офіс ”Укртелекому”. Ужгород, травень 2013 року

Цього тижня колишній державний оператор удруге за останні роки змінив власника — "Укртелеком" придбала група СКМ.

— Травневі вихідні провів у батьків у Луцьку, — розповідає менеджер однієї зі столичних продуктових компаній 34-річний Сергій Бондарик. — Узяв із собою 3G-модем. Гроші поклав на рахунок 30 квітня. 1 травня вмикаю комп'ютер — інтернету нема. Дзвоню до оператора, а мені пояснюють, що послуга буде доступна аж з 5 травня, бо вихідні. Рєбята, кажу, та ви ж "Укртелеком", по ваших мережах усе бігає і ворушиться, лише не ви самі! Та як ви збираєтеся стати сучасними, коли у вас гроші йдуть на рахунок майже тиждень? Це в якому столітті ви станете провідними? Але слова таки дотримали — інтернет з'явився аж на Великдень. Але навіщо мені така чесність?

Схожих клієнтських історій про низьку привабливість послуг найкрупнішого національного телекомунікаційного оператора можна почути не лише, коли йдеться про мобільний інтернет. З 2009 року скорочується кількість абонентів фіксованого зв'язку — стаціонарних телефонів. І якщо за дев'ять місяців 2012-го компанія встановила 167 тис. нових телефонів, то 548 тис. вимкнула за заявами абонентів. А з 3,6 млн радіоточок, що "Укртелеком" обслуговував 2008 року, замовкли понад 1,7 млн. Тільки торік зникли близько 400 тис. дротових радіоприймачів.

— Щоб створити серйозну компанію з "Укртелекому", потрібні величезні капіталовкладення, — розповідає 41-річний Віктор Литовченко, ведучий телепрограм "ТехноПарк" і "Техніка". — Зараз це застаріла совкова структура, де не знаєш, із чого починати. Там кілька років треба наводити лад. І тільки після цього можна говорити про впровадження нових технологій. Серйозного провайдера без серйозних технологій зробити не можливо. Треба наймати хороших менеджерів, щоб відірвати значну частку ринку. Бо насиченість інтернетом в Україні не надто велика. Промовчу про мобільний інтернет — у цьому напрямку навіть білоруси нас випереджають.

Втім, на стан "Укртелекому" та рівень його сервісу можуть чекати серйозні зміни. Цього тижня група СКМ, що належить Рінату Ахметову, підписала з австрійським фондом EPIC договір купівлі-продажу 92,79% акцій українського гіганта зв'язку. Й хоча ціна акцій "Укртелекому" після цієї новини одразу зросла майже на чверть, експерти вважають, що СКМ має докласти неабияких зусиль для повернення позицій своєї нової компанії у галузі.

— Попередні власники "Укртелекому" — ані держава, ані дочірня компанія австрійського консорціуму EPIC — не мали потрібних фінансових ресурсів для його розвитку. Тепер же можна чекати, що СКМ забезпечить належний обсяг інвестицій. Перед українцями відкриються більше можливостей доступу до інтернету — як дротового, так і швидкісного мобільного, — каже 37-річний Гліб Вишлінський, заступник директора дослідницької компанії GFK Ukraine.

Яких змін очікувати на ринку зв'язку, розповідають експерти.

Сергій Яригін, 46 років, голова "Піратської партії України":

— Перехід "Укртелекому" до СКМ призведе лише до певного перерозподілу на ринку. Монополізації ринку телекомунікацій не може бути. По-перше, "Укртелеком" не є монополістом, чимало компаній уже можуть конкурувати з ним у наданні майже всіх послуг зв'язку. По-друге, дротовий зв'язок є основою послуг "Укртелекому", а обсяги цієї послуги падають щороку, бо люди переходять на мобільні комунікації. По-третє, "Укртелеком" потребує реформування — і технологічного, і структурного. З таким "чемоданом без ручки" треба буде довго розбиратись, перш ніж говорити про монопольне становище на ринку.

Максим Саваневський, 35 років, засновник інтернет-видання про комунікації "Вотчер":

— Зрозуміло, СКМ тепер стане найбільшою компанією, яка надає доступ до інтернету. Щоб і далі посилювати свої позиції, потрібні інвестиції. Певний перерозподіл ринку можливий у довготерміновій перспективі. Якщо "Київстар" не зможе отримати ліцензію 3G-зв'язку, то компанія, яка володіє такою ліцензію, зможе потроху "відтискати" інших із сегменту мобільного інтернету. Але це питання часу і стратегії. У найближчий перспективі на ринку змін не відбудеться.

Андрій Осадчук, 38 років, директор із регуляторно-правового забезпечення компанії "Київстар":

— До оприлюднення офіційної позиції та стратегічних планів нових власників "Укртелекому" передчасно робити будь-які прогнози щодо впливу на ринкову ситуацію. У будь-якому разі ми продовжуватимемо співпрацю з "Укртелекомом" та іншими операторами у межах існуючих домовленостей, як з інтерконекту та національного роумінгу, так і багатьох інших партнерських проектів.

Зараз ви читаєте новину «"Укртелекому" потрібні величезні капіталовкладення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі