четвер, 25 листопада 2010 14:12

Україні з Януковичем не по дорозі

 

Голова партії "Громадянська позиція" Анатолій Гриценко, 53 роки, опублікував на власному сайті своє бачення процесу об'єднання опозиції. Друкуємо його зі скороченнями.

Уже стали очевидними три головні протиріччя між особистими інтересами й політикою президента Януковича, з одного боку, і стратегічними інтересами України й українського народу, з іншого. Уже ясно, що Україні з Януковичем не по дорозі.

Перше протиріччя: європейській Україні потрібна правова держава з опорою на громадянське суспільство, а поліцейська держава Януковича будується на репресивних правоохоронних органах.

Друге протиріччя: Україна є самостійною державою, шанує європейські цінності та впроваджує європейські стандарти і будує свою економіку на конкурентних ринкових засадах. Натомість Янукович своїми рішеннями й діями позбавляє Україну самостійної політики, перетворює на васала іншої держави, впроваджує авторитарно-репресивний політичний режим і знищує засади конкуренції в економіці, прискорено монополізує стратегічно важливі сектори економіки, віддає їх під повний контроль наближених до влади олігархів.

Третє протиріччя: Україна відбудеться як європейська країна за умови, якщо до керівництва державою людей відбиратимуть за трьома ознаками — моральність, відповідальність і професійність. Натомість кадрова політика Януковича базується на слухняності та лояльності, повному підкоренні, готовності виконати будь-який наказ, захисті чиновників, які при цьому порушують закон.

Не закон впроваджує Янукович, і не порядок він наводить. Янукович зачищає поле.

Стратегічна мета вже очевидна — сидіти у президентському кріслі до останнього свого дня, за будь-яку ціну.

Хто не вірить у європейську Україну та/або не готовий боротися за неї активно, має два варіанти дій. Перший: стати поліцаєм і нищити тих, хто боротиметься. Другий — підтримувати хоча б пасивно (словом, коштом, голосом на виборах) тих, хто боротиметься активно.

На якій ідеологічній платформі об'єднуватися?

Скажу так: якщо двоє людей хочуть жити і працювати спільно, то їм обом треба опустити планку, тобто відмовитися від певних (часом надмірних або надуманих) вимог одне до одного і підвести риску під минулими проблемами відносин, якщо такі були. Як на мене, спільна ідеологічна платформа є:

1. Україна є самостійною (суверенною) державою.

2. Україна шанує європейські цінності і впроваджує європейські стандарти.

3. Україна будує свою економіку на конкурентних ринкових засадах.

Така платформа об'єднуватиме людей не лише "проти" — щоб розвести дороги України і Януковича, але й "за" — бо вона вказує мету і цінності, за які нам з вами варто боротися.

Об'єднання — це єдиний вихід із нинішньої небезпечної ситуації.

 

 

Арсеній Яценюк, 36 років,

голова партії "Фронт змін":

— Тільки єдина опозиційна партія може скласти реальну альтернативу Партії регіонів. "Фронт змін" нині — третій за рейтингом у країні. Я не хочу, щоб вона розвивалася за принципами партії вождистського типу. Тому наші двері відчинені для всіх ідейних, потужних, інтелектуальних людей. Об'єднуватися з минулим немає сенсу.

 

Андрій Шкіль, 46 років, народний депутат від БЮТу:

— Ми готові об'єднуватися на будь-яких засадах з усіма опозиційними політичними силами. Але зараз деяким лідерам зручно бути не в опозиції, а в позиції до влади і шантажувати її: мовляв, або даєте мені преференції, або я приєднаюся до Тимошенко. З такими людьми важко шукати спільну мову. Жодних лідерських амбіцій в опозиціонера не може бути. Найскладніше зараз Партії регіонів, бо вона стоїть в опозиції до власного народу. Разом з комуністами, яким віддали Митну службу.

 

Олег Тягнибок, 40 років, голова Всеукраїнського об'єднання "Свобода":

— Ми домовилися з Гриценком, що координуватимемо свої зусилля. Не виключаю об'єднання опозиції в майбутньому. Нас цікавить тільки ідеологічна складова, а не лідерство чи персоналії. "Свобода" готова об'єднатися з усіма, хто стоїть на засадах нашої ідеології та підтримує нашу вимогу щодо політичної люстрації.

 

Ксенія Ляпіна, 46 років, народний депутат від НУ-НС:

— Ми вже давно закликаємо об'єднатися всіх, хто має "праві" або правоцентристські погляди. Тільки на засадах дієвості й поєднання зусиль, а не пошуку підданих для лідера, який утрачає довіру. Нам не по дорозі лише з "лівими".

Ритуальні танці з бубнами і криками "Єднаймося" нічого не дають. Треба займатися конкретною роботою: захищати підприємців, відстоювати права громадян.

Зараз ви читаєте новину «Україні з Януковичем не по дорозі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі