вівторок, 23 жовтня 2018 07:25

Україна ще на крок наблизилася до автокефалії

Автор: WWW.WIKIPEDIA.ORG
  Андріївську церкву побудували 1762 року. Храм входить до складу Національного заповідника ”Софія Київська”. Досі в ньому правила службу Українська автокефальна православна церква
Андріївську церкву побудували 1762 року. Храм входить до складу Національного заповідника ”Софія Київська”. Досі в ньому правила службу Українська автокефальна православна церква

Андріївську церкву передадуть у безкоштовне та безстрокове користування Константинопольскому патріархату. 17 жовтня Верховна Рада підтримала законопроект президента Петра Порошенка. Зведений 1762 року храм належав до Української автокефальної православної церкви. Входить до складу Національного заповідника "Софія Київська".

"Україна повертається до активного спілкування зі світовим православ'ям. Представництво Вселенської патріархії сприятиме зміцненню таких зв'язків і підтримки України під час постання незалежної Помісної православної церкви, — пише 53-річний Петро Порошенко у "Фейсбуку". — Андріївська церква передається Константинопольському престолу для роботи його представництва. Сьогодні ми ще на крок наблизилися до отримання томосу про автокефалію".

— Андріївська церква залишається у власності держави, — каже голова Верховної Ради Андрій Парубій, 47 років. — Ми відновлюємо історичну справедливість і ставропігію Вселенського патріарха в Україні (автономна церковна одиниця, яка підлягає не місцевому ієрарху, а безпосередньо Константинополю. — ГПУ). Тут немає жодного церковного конфлікту. Про це домовилися єрархії всіх церков, які підтримують автокефалію.

Під час голосування в парламенті депутати "Опозиційного блоку" почали вигукувати, що передача церкви — хабар Вселенському патріарху перед президентською компанією Порошенка. Нардепи Олександр Вілкул, Вадим Новинський, Михайло Добкін, Нестор Шуфрич і Михайло Папієв вимагають відміни рішення. Стверджують, що закон ухвалили за допомогою "кнопкодавства" — неособистого голосування.

— Як ви смієте з української трибуни говорити про зневагу до Вселенського патріарха? Це демонструє, що ви — КГБістська секта. Підіть на Афон (автономна монастирська держава у складі Греції. — ГПУ), покайтеся і виженіть із себе бісів, — відповідає Андрій Парубій.

— Надання Андріївської церкви у користування Константинополю сприяє отриманню томосу, — говорить релігієзнавець 51-річний Олександр Саган в ефірі "Чорноморської телерадіокомпанії".

— Тепер ніхто не зможе закинути посланцям Вселенського патріарха, ніби вони неправомірно перебувають на території України. Не зможуть вимагати їхнього видворення, як це робив Московський патріархат. У них тепер є свій законодавчо закріплений ставропігійний центр. Це розширює їхні можливості в Україні.

Маємо максимально забезпечити умови діяльності представників Вселенського патріарха. Вони готують проведення Об'єднавчого собору, на якому оберуть предстоятеля єдиної церкви. Сьогодні — це першочергове завдання. Воно досить складне. 20 років намагаємося об'єднати Київський патріархат і Українську автокефальну православну церкву. Сподіваюся, що цього разу старі образи й амбіції не завадять це зробити.

"А в чому проблема? Вселенський патріарх розбере Андріївську церкву і перевезе на вантажівках чи баржах до Константинополя? — пише у "Фейсбуку" письменник Юрій Винничук, 66 років. — У певні дні там будуть правити його екзархи. Це — чисто символічний жест. А те, що ледь не півтори тисячі церков у руках нашого найбільшого ворога, критиків влади не турбує".

Зараз ви читаєте новину «Україна ще на крок наблизилася до автокефалії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі