пʼятниця, 04 жовтня 2019 07:55

Україна пішла на поступки Росії

1 жовтня на засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську Україна погодилася на "формулу Штайнмаєра". Це план дій для проведення місцевих виборів і надання особливого статусу окупованій частині Донбасу.

Лист із підтвердженням, що країна погоджується на такі умови, підписав представник України у ТКГ Леонід Кучма. У документі зазначається, що в непідконтрольних районах мають відбутися позачергові місцеві вибори відповідно до Конституції України та спеціального закону. Він набуде чинності після того, як Організація з безпеки і співробітництва у Європі підтвердить законність цих виборів.

"Формулу Штайнмаєра" нібито запропонував Франк-Вальтер Штайнмаєр — міністр закордонних справ Німеччини у 2013–2017 роках, а нині президент цієї країни. Вперше ідею обговорювали 2015‑го, проте вона ніколи не була оформлена в документ. Тому сторони трактували її по-різному — і до узгодження справа не доходила.

Першими про домовленість по Донбасу повідомили російські ЗМІ. В Офісі президента за 1,5 год. зібрали брифінг. 41-річний Володимир Зеленський підтвердив, що "формулу" погодили. Але текст документа не оприлюднили.

— Ми відповіли на лист пана Сайдіка (спеціальний представник голови ОБСЄ у складі Тристоронньої контактної групи. — ГПУ), яким погоджуємо текст "формули Штайнмаєра", — каже Зеленський. — Вона повинна буде увійти в новий закон про особливий статус Донбасу. Його розроблятиме парламент в обговоренні з суспільством. Жодних "червоних ліній" не буде перейдено. Це означає, що ніяких виборів під дулом кулеметів не буде.

За годину після брифінгу під Офіс президента приходять активісти із всеукраїнського об'єднання "Свобода" та Націо­нального корпусу.

Протест переміщається на майдан Незалежності — там зібралися півтисячі людей.

— Росія хоче, щоб президент Зеленський підписував документи під час зустрічі в нормандському форматі, — говорить Георгій Тука, 55 років, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій. — З таким нашим президентом Москві не доведеться застосовувати силу. Достатньо малоросійського оточення — і він танцюватиме під московську дудку.

Акції протесту тривають і наступного дня. У Києві на Банкову, де розташований Офіс президента, і майдан Незалежності виходять до тисячі людей. Мітинги під гаслом "Ні капітуляції" відбуваються у Львові, Харкові, Одесі, Запоріжжі, Кропивницькому. Вимагають не надавати особливого статусу для окупованих територій, не відводити українських військ від лінії розмежування і заборонити вибори до врегулювання конфлікту.

Львівська та Тернопільська обласні ради ухвалюють звернення до центральної влади з вимогою не реалізовувати "формулу Штайнмаєра".

У Німеччині, Франції та Росії схвально відгукнулися про рішення української сторони.

— Це відкриває двері нормандському саміту й іншим етапам реалізації Мінських угод, — каже 53-річний Хайко Маасроки, міністр закордонних справ Німеччини.

Президент Франції Еммануель Макрон, 41 рік, сподівається просунутися далі в переговорах між Україною і Росією.

У Москві зазначили, що це дасть поштовх до реалізації Мінських домовленостей.

— Щодо "формули Штайнмаєра" — там не без проблем. Учора в Мінську всі учасники Контактної групи, включаючи Донецьк і Луганськ, підписали її, правда, на окремих аркушах, — говорить міністр закордонних справ Росії 69-річний Сергій Лавров. — Очевидно, хтось вважає нижче своєї гідності ставити підпис поряд з іншими учасниками. Хоча під Мінськими домовленостями всі підписи стоять на одному документі.

Ватажки незаконних збройних формувань Донецької та Луганської областей заявили, що Україна визнала право жителів Донбасу самим визначити свою долю.

— Закликаємо Зеленського не диктувати нам умови. Він говорить, що вибори в Донбасі пройдуть тільки після того, як Україна отримає контроль над кордоном. Не йому вирішувати, коли у нас будуть вибори, а нам. Ніякого контролю над кордоном київська влада не отримає, — йдеться у заяві керівників окупаційних адміністрацій Дениса Пушиліна та Леоніда Пасічника.

— Зеленський або хтось через нього за фантиками про мир хоче нав'язати Україні капітуляцію. Для нього це завершиться величезним політичним провалом. Рішення, які анонсує, містять загрозу для державності України, — каже політолог Михайло Басараб, 42 роки.

— Соціологія показує: упродовж усіх років війни українське суспільство не сприймає ні Мінські домовленості, ні "формулу Штайнмаєра". Українці проти виборів на окупованих територіях, особливого статусу Донбасу, амністії бойовиків.

Те, про що домовився Кучма в Мінську і надомовляється Зеленський на зустрічі нормандської четвірки (між лідерами України, Німеччини, Франції та Росії. — ГПУ), потребуватиме затвердження в парламенті. Чи ухвалить це Верховна Рада, сказати складно. Однак спротив суспільства повинен стати сигналом для Офісу президента. Натиснути на гальма ще не пізно. Зупинитися й відкоригувати переговорну позицію. Патріотична частина українського суспільства готова до спротиву. Для неї неприйнятна принизлива поразка у війні з Росією, якій Україна може й повинна чинити гідний опір.

Зараз ви читаєте новину «Україна пішла на поступки Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі