понеділок, 11 червня 2007 19:50

Україна може вступити до СОТ до кінця року

Перший віце-прем"єр-міністр Микола Азаров повідомив, що заявку на вступ України до СОТ буде схвалено восени. Раніше планувалося, що Україна приєднається до організації вже на початку літа. Чергову відстрочку Азаров аргументував нібито незначними претензіями до українського законодавства з боку членів робочої групи зі вступу України до СОТ.

— Усі вимоги СОТ Україна насправді виконала, — каже експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Катерина Малюгіна, 24 роки. — Переговори фактично завершені. Триває лише процес домовленостей з Киргизією, двосторонній документ з якою досі не підписано.

Окрім остаточного вирішення питання з Киргизією, Україні ще необхідно подати до СОТ звіт про ухвалені Верховною Радою 11 законопроектів. Їх мають перекласти англійською. Після звірки текстів йде голосування за вступ країни до організації.

— Таке рішення зазвичай ухвалюють члени СОТ або на міністерській конференції, або на так званій Генеральній раді, — пояснює Катерина Малюгіна. — Конференції цього року взагалі не буде, засідання ради має бути в липні. До нього Україна не встигне підготувати все необхідне. Проте маємо шанси на позитивне рішення про вступ на Генеральній раді в першій декаді жовтня.

Отож, стверджує експерт, Україна може вступити до СОТ до кінця 2007 року. Це якщо вона завчасно подасть звіт та не виникне жодних проблем у переговорах із Киргизією.

Тим часом президент Росії Володимир Путін заявив на недавньому економічному форумі в Санкт-Петербурзі про потребу створення якогось євро-азійського аналога СОТ.

— Це прості декларативні заяви, — упевнений виконавчий директор Російсько-українського інформаційного центру Олег Бондаренко, 23 роки. — Путін висловив таку думку у відповідь на заяву президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва про те, що Євразія найближчим часом може стати одним із найважливіших регіонів світу. Російський президент не збирається втілювати такі ідеї в життя.

Зараз ви читаєте новину «Україна може вступити до СОТ до кінця року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі