четвер, 01 квітня 2021 06:51

Україна має перевершити бойовий потенціал Росії

— У новій Стратегії воєнної безпеки ми відмовляємося від гонки озброєнь із РФ. Але для відбиття агресії нам треба перевершити бойовий потенціал противника, — каже військовий експерт 55-річний Олег Жданов. — Інакше в нас не буде шансів повернути окуповані території байдуже яким шляхом — дипломатичним чи військовим. Якщо покажемо Росії слабкість, вона ніколи не піде на поступки. І тиснутиме аж до встановлення повного контролю над Україною.

25 березня президент Володимир Зеленський підписав Стратегію воєнної безпеки.

"Російська Федерація залишається воєнним противником України, який здійснює збройну агресію, тимчасово окупував територію Автономної Республіки Крим і міста Севастополь, території в Донецькій та Луганській областях. Системно застосовує воєнні, політичні, економічні, інформаційно-психологічні, космічні засоби. Вони загрожують незалежності України", — йдеться в документі.

Основним ризиком у стратегії назвали неспроможність України забезпечити відсіч і стримування РФ, зважаючи на різницю воєнних потенціалів країн. Водночас зазначили, що Київ не має на меті досягнути воєнного паритету з Москвою. Мовляв, це призвело б до надмірної мілітаризації держави.

— Сумнівний документ. Не містить методів реалізації положень, — продовжує Жданов. — Незрозуміла позиція президента щодо обороноздатності країни. Не прописані технологічний уклад Збройних сил й основні напрямки розвитку. Є фраза, що ми прагнемо вступити до Північноатлантичного альянсу. Але немає ні дати подачі заявки, ні термінів виконання, ні планів. Документ має окреслювати модель української армії. Ми навіть не знаємо, що будуємо.

По суті ця стратегія скасувала Воєнну доктрину 2015 року. Нової ж не подано. Доктрина пишеться на основі стратегії.

— Воєнну стратегію Великої Британії оприлюднили тижнем раніше. Вона теж визначає Росію основним противником, — пояснює журналіст 44-річний Юрій Бутусов виданню "Радіо Свобода". — Документ перелічує можливі методи протидії агресору, погалузево описує напрямки розвитку оборонного комплексу, називає дати та містить посилання на прикладні документи, що деталізують алгоритми дій в умовах загроз. Стратегія, яку оголосив Зеленський, фактично є його зовнішнім політичним і військовим курсом. Це така собі імпресіоністська картина. По ній видно хто ворог, але все інше — можна побачити, хто що захоче. Ніякої чіткості. Війна триває сім років, замало оголосити Росію противником. Немає розуміння, якими можуть бути зміни армії та спецслужб відповідно до конфлікту на Донбасі.

Зараз ви читаєте новину «Україна має перевершити бойовий потенціал Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі