четвер, 19 травня 2011 09:24

"Україна любить інвестиції, але не любить інвесторів"

У Лондоні закінчився Український інвестиційний саміт. За три дні запрошені експерти дійшли висновку, що за останній рік Києву не вдалося створити привабливий інвестиційний клімат у країні.

— Україна славиться тим, що любить інвестиції, але не любить інвесторів, — коментує президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер, 65 років. — Нам слід уникати таких випадків, коли укладені з інвесторами договори через деякий час стають недійсними. Треба вчасно платити за кредитами. Це така ж прописна істини, як дотримуватися правил дорожнього руху, щоб не потрапити під машину. Головне правило: уряд має діяти за цивілізованими правилами. Тоді капітал довірятиме країні, а корупція буде прийнятна.

Який рівень корупції можна вважати "прийнятним"?

— Мінімальний. Прикладів у інших країнах маса. У всіх на вустах Грузія. Там президент Михайло Саакашвілі почав із того, що переслідував корупціонерів у своєму найближчому оточенні. Тобто влада почала з себе. Діяла жорстко: звільнила велику кількість держслужбовців. Це спричинило інвестиційний бум і консолідувало суспільство. У Китаї хабарникам загрожує публічна страта. Проте питання не в жорстокості законодавства, а в судочинстві без винятків — карають корупціонера будь-якого рівня. У нас теж борються з хабарниками. Але, судячи з фігурантів арештів, хапають "стрілочників", які не хочуть включатися в корупційну вертикаль. Корупціонерів при владі не карають узагалі.

Чому реформи в Україні практично призупинені?

— Бо важко проводити реформи в неконсолідованому суспільстві. Проблема президента в тому, що він постійно порушує питання історії, б'є по больових точках, як-от з червоним прапором. Якби нинішня влада більше фокусувалася на економічних питаннях, реформи пішли б легше. Бо формування єдиної успішної держави природним шляхом прибирає суперечності в суспільстві.

Окрім того, реформи не повинна виконувати бюрократія. Бо структурні зміни утискають її права у першу чергу. Слід набрати молодих здібних людей. Але цього не зроблено.

Україну як ринок почали обходити Монголія, Індія, Туреччина. Що слід зробити владі, щоб відновити позиції?

— Державі слід відмовитися розвивати ринки. Це прерогатива підприємців, які самі мають обирати, на які ринки йти зі своєю продукцією. А влада має забезпечувати легкі й дешеві умови ведення бізнесу. Наприклад, навіщо було підтримувати пільгами готельний бізнес? Це ж високорентабельна галузь. Нові пільги лише створюють новий фронт корупції.

Держава має забезпечувати загальнодержавні інфраструктурні витрати, щоб вирішувати соціальні проблеми. Наприклад, займатися транспортом, будувати дороги. Це автоматично вирішує проблеми маленьких населених пунктів.

"Угода з Міжнародним валютним фондом просто мертва"

Доповідачі сьомого Українського інвестиційного саміту в Лондоні оцінюють інвестиційний клімат в Україні.

Тімоті Еш, Королівський банк Шотландії:

"Туреччина — гарне місце для бізнесу. Тут легко зустрітися з міністром фінансів і прем'єром. Так само в Угорщині, де проводять всеохопну реформу: пенсійну, охорони здоров'я, освітню. Якщо в Україні не просуватимуть реформи, вона відкотиться на три-чотири роки.

Слід зосередитися на найперспективніших секторах. Продайте газову трубу Росії, якщо вони хочуть купити її, й інвестуйте в щось інше. Наприклад, в агровиробництво: кращі у світі показники за землями — і такий стан сектора..."

Андерс Аслунд, Інститут міжнародної економіки Петерсона, США:

"Цього року ми не бачимо реформ в Україні. Єдиний виняток — закон про доступ до публічної інформації. Немає пенсійної реформи, перетворень у газовому секторі, експорт агропродукції заблокований, була спроба монополізувати сектор зернових. Угода з Міжнародним валютним фондом просто мертва: не виконане жодне зобов'язання".

Роланд Неш, головний інвестиційний стратег "Верно кепітал", Росія:

"Ризик для України в тому, що її випереджатимуть інші нові ринки. За показником валового внутрішнього продукту на душу населення Монголія вже випереджає Україну. Росія, Пакистан, Нігерія обходять. Я не вважаю, що Україна гірша, ніж Нігерія, але так є".

 

Зараз ви читаєте новину «"Україна любить інвестиції, але не любить інвесторів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі