вівторок, 09 листопада 2010 00:42

Україна уже не може не бути бідною країною

 

До наступного понеділка у Києві триватимуть переговори з Міжнародним валютним фондом щодо наступної доларової позики з понад 15-мільярдного траншу. Місія також перевірить виконання Україною своїх зобов'язань за умовами кредитування.

— Черговий транш Міжнародного валютного фонду — це єдина можливість для уряду перекрити дефіцит бюджету, — коментує економіст Андрій Новак, 37 років. — І доки Кабмін живе від позики до позики, він змушений виконувати умови. Ціни на енергоносії вже підняли, що й призвело до подорожчання комунальних послуг. А на збільшення пенсійного віку задля зменшення дефіциту Пенсійного фонду уряд не наважився. До місцевих виборів це питання відклали, щоб не дратувати виборців Партії регіонів.

Щоразу перед переговорами з Міжнародним валютним фондом уряд оголошує "цікаві пропозиції". Як-от заява віце-прем'єра Сергія Тігіпка про запровадження накопичувальної пенсійної системи. Можна спрогнозувати долю цієї пропозиції — після переговорів та виділення позики про ініціативу урядовця забудуть. Та й сприймати її всерйоз не слід. Пенсійна реформа — це не слова, а державна програма, розроблена в уряді та схвалена парламентом. Тому пенсійний вік таки піднімуть — зробити це простіше, аніж запровадити накопичувальну систему. Цей уряд не готовий до повноцінної пенсійної реформи.

Нових вимог МВФ не виставлятиме. Він зацікавлений лише в одному, щоб ми виконали все, що зобов'язалися, і щоб хтось таки повернув йому і кредит, і відсотки. А позиція українського уряду має виходити з національних інтересів. Якби він про них дбав, то Україна мала би відмовитися від співпраці з МВФ і сформувати бездефіцитний або малодефіцитний бюджет на наступний рік. Але для цього треба закрити кілька бюджетних паразитів. Скажімо, не фінансувати коштом держави "Нафтогаз" і вугільну галузь, продукцією якої користуються лише приватні підприємства. Уряд має всю повноту виконавчої влади та більшість у Верховній Раді. Є всі важелі і відповідні інструменти — бюджет на 2010-й, Бюджетний та Податковий кодекси. Але уряд використав їх не для реформ, а лише консервував попередній стан.

Влада шукає усі можливості для наповнення бюджету. Митна та податкова служби виривають з підприємця все, що можна. І хоч уряд заявляв, що знімає всі перешкоди для ведення бізнесу, Україна впала в рейтингу легкості підприємництва на три позиції. За словами урядовців немає дій. Зараз влада говорить про національні проекти, які мали би підштовхнути економіку. Треба уважно стежити за тим, з яких джерел їх фінансуватимуть. Якщо винятково з інвестицій, то справа з цього буде. А якщо залучать державний або місцеві бюджети, то отримаємо нові схеми відмивання грошей.


"Україна вже не може не бути бідною країною"


— Міжнародний валютний фонд вимагає від України того, чого не ставить завданням навіть для розвинених країн. Скажімо, зосереджують наш уряд на жорсткій монетарній політиці. 2008 року витратні статті Державного бюджету у нас становили 12 відсотків внутрішнього валового продукту. І МВФ припинив кредитування. Водночас у Сполучених Штатах дефіцит — 25 відсотків. Це політика подвійних стандартів, — вважає заступник директора Інституту світової економіки, доктор економічних наук Валерій Новицький, 47 років.

Кабмін намагається вкластися у виставлені макроекономічні показники і не залишає коштів для підтримки технологічних галузей. І доки він рахує відсотки дефіциту бюджету, інші уряди інвестують національну економіку, нові технології, щоб посісти помітні місця на міжнародному ринку поділу праці. Україна тим часом на передостанньому місці в Європі за рівнем доходу і на одному з останніх за рівнем технологічного розвитку.

Програми цільового регулювання національної економіки у нас як не було, так і немає. Гроші МВФ ідуть на скорочення бюджетного дефіциту. А якби була державна підтримка реального сектору економіки і технологій, ми могли б і латати дірки. Україна уже не може не бути бідною країною, бо держава, яка лише продає свої "банани", дістає за це не надто великий прибуток.

Зараз ви читаєте новину «Україна уже не може не бути бідною країною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі