пʼятниця, 05 квітня 2013 07:15

Угорський газ обходиться дешевше, ніж російський

Автор: фото з сайта www.glavcom.ua
  Дмитро Марунич: ”Росіяни хочуть довести неправоту української сторони, але такі заяви просто безпідставні”
Дмитро Марунич: ”Росіяни хочуть довести неправоту української сторони, але такі заяви просто безпідставні”

У березні Україна майже не закуповувала російський газ, натомість отримала його з Угорщини. Російська компанія "Газпром" звинуватила Україну та Угорщину в тому, що вони здійснюють реверс російського блакитного палива.

— Можливо, це і є "газпромівський" газ, — говорить 36-річний Дмитро Марунич, директор Інституту енергетичних досліджень. — Це досі невідомо, але ані для "Газпрому", ані для України це не має жодного значення. Той газ, який перетнув кордон України й Угорщини, належить угорській компанії. І ніхто їй не забороняє реалізувати його там, де вона хоче. Зараз блакитне паливо безпосередньо надходить з угорської території. Зрозуміло, що росіяни хочуть довести неправоту української сторони, але такі заяви просто безпідставні. Так, це може бути реверс російського газу — ну й що?

Україні вигідніше закупити газ, який беруть угорці у росіян, ніж закуповувати напряму в "Газпрому"?

— Контракт з угорцями прив'язаний до європейських цін та цін на біржі. Тоді виходить дешевше, хоч і не набагато. Виходить близько 400 доларів за тисячу кубометрів (вартість російського газу для України нині $430 за 1 тис. "кубів". — "ГПУ"). Проте це ще й питання диверсифікації — Україна перестає бути залежною від одного постачальника.

Що дадуть нові потоки Україні?

— Через польський коридор з Німеччини йдеться про поставку 1,2 мільярда "кубів" (у травні 2012-го Україна почала купувати блакитне паливо в німецької компанії "ЕрВіЕ". — "ГПУ"). Надалі поставки можуть вирости до 2-3 мільярдів. Через Угорщину ми зможемо отримати 2 мільярди "кубів" до кінця року. Тобто сукупно на цей рік — 3-3,5 мільярди "кубів". Це, звісно, мало. Україна потребує щонайменше

15-20 мільярдів "кубів" іноземного газу. Тобто однаково ми не обійдемося без російського блакитного палива. Навіть якщо вдвічі збільшимо постачання з Європи.

Але як знизити ціни "Газпрому" для України?

— Досі Росія дуже агресивно реагує на поставки газу з Європи до України. Спочатку казали про потепління відносин, але Україна не збиралася до Митного союзу. І тепер Росія знов намагається тиснути через газовий чинник. Водночас, якщо ми не можемо зараз відмовитися від російського блакитного палива, то в перспективі таке імовірно. "Газпром" це непокоїть уже зараз. Вони можуть розпочати інформаційну та судову тяганину через недобір російського газу.

Україна має право продавати російський газ?

— Так. У попередніх контрактах це заборонялося, але в теперішньому цього нема. Україна мусить викупити цей газ у Росії, а потім може робити з ним що завгодно. Проте ціна зависока, продати цей товар іншим неможливо.

Зараз ви читаєте новину «Угорський газ обходиться дешевше, ніж російський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі