четвер, 27 серпня 2009 20:10

Удосконалювати Конституцію слід у спокійній політичній атмосфері

Президент Віктор Ющенко підписав указ про всенародне обговорення проекту закону "Про внесення змін до Конституції України". Проект змін глава держави подав до Верховної Ради в квітні цього року.

Зміни до Конституції, пропоновані Ющенком, передбачають:

— створення двопалатного парламенту з меншою кількістю депутатів;

— обмеження депутатської недоторканності;

— обрання до парламенту за відкритими партійними списками, що передбачає голосування за депутатів по персоналіях;

— обрання до місцевих рад за мажоритарною системою, коли в одному виборчому окрузі обирають одного депутата.

Проектів змін до Основного закону є вісім. Їх можна винести на всенародне обговорення

Директор політико-правових програм Центру Разумкова 41-річний Юрій Якименко переконаний, що ці зміни не будуть реалізовані. Конституційну реформу треба втілити з урахуванням інтересів двох найбільших політичних сил у парламенті — Партії регіонів і БЮТу.

— Перед президентською кампанією не варто ініціювати будь-які зміни до Конституції, бо їх протлумачать на користь якогось із кандидатів, — зауважує Якименко. — Вдосконалювати Основний закон слід у спокійнішій політичній атмосфері.

Директор програм політичного аналізу та безпеки Міжнародного центру перспективних досліджень Віктор Чумак, 50 років, вважає, що президент мав би призначити комісію щодо створення спеціального органу, скажімо, Конституційної асамблеї. Вона розглянула б усі проекти змін до Основного закону, що подані на розгляд парламенту. Нині таких документів є вісім. Їх можна було б винести на всенародне обговорення.

— Основний закон треба ухвалювати на основі суспільного консенсусу, — переконаний Віктор Чумак.

2000 року тодішній президент Леонід Кучма намагався внести зміни до Конституції. Їх підтримали на всенародному референдумі. Але країна увійшла в смугу політичної нестабільності, підготовки до виборів — вносити зміни до Конституції стало не на часі.

Зараз ви читаєте новину «Удосконалювати Конституцію слід у спокійній політичній атмосфері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі