пʼятниця, 10 лютого 2012 06:15

Вдалими бувають лише компромісні революції

Рік тому в Єгипті пройшли масові протести. Їх результатом стала відставка президента Хосні Мубарака. Країною тепер править Військова рада. Протягом року відбулися референдум щодо шляхів виходу країни з революційної кризи, парламентські вибори. Але досі не вщухають вуличні протести та громадянське протистояння. Українське Міністерство закордонних справ рекомендує співвітчизникам утриматися від поїздок до Єгипту.

— Стабільності сьогодні в Єгипті бути не може, — вважає директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Cемиволос, 45 років. — Революції відбуваються через певний затор у державі, коли суспільство не може рухатися далі. Коли корок вилітає під тиском маси, усі процеси пришвидшуються. Будь-яка революція проходить кілька стадій: активізації, радикалізації, стабілізації, контрреволюції, потім нової стабілізації. В Єгипті ці процеси відбуваються одночасно.

Організація "Брати-мусульмани", яка трансформувалася в Партію свободи і справедливості, отримала найбільше місць у нижній палаті — 40 відсотків. Керівництво партії заявило, що підтримує демократичні процедури. Але молодіжні й радикальні групи незадоволені. Вони вимагають продовження змін, влаштовують заворушення на вулицях міст Каїр, Порт-Саїд, Александрія.

Жодна з політичних груп не може домінувати. "Брати-мусульмани" теж критикують Військову раду, вимагають від неї відповідальності за ситуацію в країні. Фіналом цього протистояння мають стати президентські вибори влітку цього року. Тоді відбудеться процес передачі влади від військової хунти до цивільного уряду. Вдалими бувають лише компромісні революції. Якщо провідні політичні сили йтимуть на діалог, єгипетському суспільству вдасться перейти цей транзитний період без втрат.

Українцям немає причин відмовлятися від відпочинку в Єгипті. У курортних містах тихо і спокійно. А в Каїрі чи Александрії можна потрапити "під роздачу". Якщо людині конче треба поїхати туди у справах, необхідно дотримуватися простих заходів безпеки — не брати участь у протестах, оминати великі скупчення людей, не сперечатися з місцевими.

Зараз ви читаєте новину «Вдалими бувають лише компромісні революції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі