середа, 17 травня 2006 15:38

У Верховній Раді можуть з"явитися "вільні найманці"

Уже давно загальновідомим політичним лихом стала біганина народних депутатів з однієї фракції до іншої. Наприклад, у минулій Раді Олександр Кузьмук побував у семи різних фракціях та групах, Олександр Задорожній і Сергій Правденко — у п"яти. І це не винятки з правил, а закономірність.

Щоб припинити біганину, ухвалили зміни до Конституції — запровадили так званий імперативний мандат. Таке поняття існувало ще в Радянському Союзі. Тоді імперативний мандат вважався засобом громадського контролю за депутатською діяльністю.

— Депутат був зв"язаний наказами своїх виборців і мав відстоювати їхні інтереси у представницькому органі, — стверджує Роман Мартинюк, 31 рік, із Центру політичних досліджень "Перспектива". — Виборці могли достроково відкликати депутата, якщо він не виправдав їхньої довіри.

Утім, тоді імперативний мандат використовували вкрай рідко. Лише якщо депутата треба було відкликати за скоєний ним кримінальний злочин. Приблизно такий же імперативний мандат існував і в Україні — аж до переходу на виключно пропорційну виборчу систему. Хоча також був більше теоретичним.

Тепер депутати Верховної Ради не матимуть права переходу з однієї фракції до іншої. У разі невходження до фракції, від якої нардеп обирався, він автоматично втрачає свої повноваження. Так само і в разі виходу з неї. Саме це, за задумом, має унеможливити продажність депутатів. Бо раніше часто переходили до того, хто більше платив. Або з інших меркантильних міркувань.

— Ця норма має певні позитиви. Принаймні такої біганини вже не буде, — вважає Борис Беспалий, 53 роки, новообраний депутат від "Нашої України". — Однак може бути неявний вихід із фракції. Коли депутат просто голосуватиме не як його фракція, а як інша. По суті, це — неявний перехід. І тут нічого не зробиш.

Можливі проблеми в "Нашій Україні"

Виключення з фракції депутатського мандата не позбавить. Бо це можливо лише у разі добровільного виходу з фракції. А у разі виключення прихований перебіжчик має всі депутатські повноваження: право на законодавчу ініціативу, на депутатський запит, на виступ.

— Звісно, в людини буде зіпсована політична репутація. Можливо, не буде політичного майбутнього. Але вона  залишатиметься депутатом, — зазначає Борис Беспалий.

Тож у новій Верховній Раді можуть з"явитися такі собі безфракційні "вільні найманці". Вони цілком спокійно продаватимуть свій голос під час ключових голосувань. Й імперативним мандатом їх не налякаєш. Природно, дедалі частіше говорять про необхідність відмовитися від нього в нинішньому вигляді.

До того ж українським імперативним мандатом незадоволені у Венеціанській комісії Ради Європи. Там переконані, що це порушує свободу вибору. Фактично робить із депутатів "кнопкодавів", що сліпо виконують волю керівництва своєї фракції.

У європейських демократіях від імперативного мандата майже скрізь відмовилися. Там вважається, що виборець повинен нести відповідальність за свій вибір. Тому якщо він обрав недобросовісного депутата чи таку ж партію, то сам і винен.

— Крім того, в країнах розвинутої демократії допускається право депутата вільно виходити з фракції, від якої він обирався. Або не входити до жодної, — наголошує Роман Мартинюк. — В умовах же  українських реалій надмірна залежність депутатів від їхніх партій може спричинити спроби неправомірного впливу тих же оліграхів на лідерів фракцій.

На думку експерта, можна буде домовитися з керівником тієї чи іншої партії, й голосування відбуватиметься так, як цього бажає "замовник".

Але на цьому можливі негаразди не закінчуються. У регламенті Верховної Ради написано, що виключення з фракціїї відбувається за рішенням керівного органу партії або блоку.

— Цілком імовірна проблемна ситуація в "Нашій Україні", — стверджує Борис Беcпалий. — У нас рішення блоку ухвалюються лише за згоди всіх партій, які входять у блок. І, наприклад, якийсь блок візьме і виведе своїх депутатів.

Виключити ж їх із фракції не вийде: сам за своє виключення ніхто не проголосує. А серйозну загрозу стабільності блоку така ситуація становитиме.

Подібне може виникнути в "Нашій Україні" вже в найближчому майбутньому, якщо йтиметься про її коаліцію з Партією регіонів. Адже не всі представлені в блоці політичні сили це підтримують.

Зараз ви читаєте новину «У Верховній Раді можуть з"явитися "вільні найманці"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі