середа, 01 жовтня 2008 18:00

У проекті бюджету-2009 є суттєві новації

Уряд підготував проект бюджету на 2009 рік. У ньому є низка нововведень, які безпосередньо стосуються життя людей.

Мінімальна зарплата із 1 січня 2009 року вперше досягне прожиткового мінімуму, причому для працездатних. Обидва показники з початку року вийдуть на рівень 770 грн, а на кінець його — на 807 грн. Поступово на ці ж цифри виведуть і оклади бюджетників найнижчої категорії за Єдиною тарифною сіткою.

Іншим нововведенням проекту бюджету є відсутність традиційної статті, яка призупиняла дію інших законів. Зазвичай тих, що стосувалися пільг і соціальних виплат. Крім цього, вперше за останні шість років дефіцит державного бюджету має зменшитися не тільки у відсотках до валового внутрішнього продукту, але навіть у абсолютних цифрах — майже на 1,5 млрд грн. Якщо торік дефіцит складав 2% ВВП, то тепер — лише 1,4%. Це може стати антиінфляційним стимулом.

Має відбутися й збільшення доходів місцевих бюджетів. Уже пройшов перше читання в парламенті проект нового Бюджетного кодексу. Він передбачає, що 10% обсягу зібраного податку на прибуток приватних підприємств залишатимуть у місцевих скарбницях. У самому проекті держбюджету-2009 передбачено, що в містах-господарях Євро-2012 повністю залишатимуть податок із власників транспортних засобів. Те ж саме стосується стягнень за забруднення екології через господарську діяльність.

Мінімальна зарплата вперше досягне прожиткового мінімуму

Через бюджет уряд хоче вирішити ще одну фундаментальну проблему — викривленість системи державної підтримки окремих галузей. Наприклад, ціноутворення у вугільній галузі побудовано так, що найбільший зиск від здешевленого за рахунок держдотацій вугілля отримають не шахтарі, а власники металургійних чи енергетичних підприємств. Схожа ситуація і в аграрному секторі. Держава ніби підтримує сільгоспвиробника, але часто більший зиск від цієї підтримки мають зернотрейдери чи інші посередники, які працюють на ринку.

Тому нині уряд разом із продовженням підтримки тих галузей починає реформувати ціноутворення. Зокрема продовжується збільшення фінансування Аграрного фонду, основне завдання якого — забезпечити конкуренцію в закупівельних цінах на аграрну продукцію. Планує Кабмін збільшувати ціну й на вугільну продукцію. Згідно з проектом держбюджету, наступного року грошова виручка від продажу вугілля зросте в 1,8 разу. В основному за рахунок підвищення відпускних цін, а також частково за рахунок збільшення на 4,4 млн т видобутку.

Продовжиться також і буде навіть збільшено виплату знецінених вкладів Ощадбанку СРСР. У 2009-му уряд планує витратити на це приблизно 10 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «У проекті бюджету-2009 є суттєві новації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі