середа, 06 січня 2021 06:30

У наступні роки буде момент істини для нашої нації

Наша політична нація — досі великий експеримент. Незахищений і тендітний.

Є два політичні досвіди, які нас визначають. І обох для життя нації недостатньо. Перший — це розчинення в імперії. Насильницьке чи добровільне. Другий — бунт проти імперії. У філософа Фрідріха Ніцше є поняття "віслюк" — кволе і змушене "так" цінностям і практикам, що нав'язані ззовні. І "лев" — сильне й потужне "ні" тому, що нав'язане ззовні.

Але для політичної нації мало навіть бунту лева. Треба ствердження, що йде зсередини. З глибин політичного організму. Бути левом, силою бунту й заперечення — це наша велика міць. Але той, хто тільки заперечує, все ще залежить від того, кого заперечує.

У наступні роки буде момент істини — наскільки ми зможемо перейти від несамостійного утвердження того, що нав'язане ззовні, і від сміливого бунту проти нього — до ствердження того, що йде зсередини власної спільноти. Що є випрацьованим зсередини нашого досвіду, а не когось ззовні, яким би добрим він не був.

Зараз ви читаєте новину «У наступні роки буде момент істини для нашої нації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі