вівторок, 22 січня 2013 06:30

"У нашій державі повний правовий "бєзпрєдєл"

Автор: фото: Євген Колесник
  Едуард Багіров: ”Якби більше громадян вигравали справи, то Україні довелося б виплачувати сотні мільйонів доларів”
Едуард Багіров: ”Якби більше громадян вигравали справи, то Україні довелося б виплачувати сотні мільйонів доларів”

17 січня Європейський суд із прав людини оприлюднив рішення щодо 211 позовів українців проти України. Позивачі скаржилися на невиплату державою грошей за рішеннями. Держава повинна виплатити цим позивачам компенсацію у розмірі 11,7 млн грн.

— Україна серед п'ятірки лідерів за кількістю скарг громадян до Європейського суду. Звернень щодо неправомірних дій держави чи окремих чиновників більшає, — пояснює правозахисник Едуард Багіров, 43 роки.

Які це переважно справи?

— В основному невиконання зобов'язань держави перед позивачем. Наприклад, невиплата пільг певним категоріям громадян. Вони передбачені законом і закладені в бюджеті, проте казначейство їх не виплачує. Суттєва частина звернень — щодо тортур та насильства правоохоронців над затриманими чи ув'язненими. Найяскравіший — спільний позов 17 ув'язнених Ізяславської колонії. У січні 2007-го хлопці голодували. Одного разу до колонії ввели спецназ, який бив в'язнів. Адміністрація примусила тих, кого підозрювала в організації протесту, стояти голими на вулиці у принизливих позах. Та найбільше позовів до Європейського суду стосуються невиконання рішень українських судів.

Скільки українців звертаються до Євросуду з прав людини?

— Це тисячі скарг. Щороку їх більшає на 5-7 відсотків. Поки що українці вірять, що хоч у Європі можна добитися справедливості. Однак процедура складна. В середньому відповіді від Європейського суду потрібно чекати три роки. Є випадки — рік. Протягом цього часу відбувається листування позивача з інституцією. Тому процедура передбачає певні витрати. Можна найняти професіонала, який допоможе скласти заяву.

Чи багато справ суд задовольняє на користь українських позивачів?

— Близько 1 відсотка. У суді перебуває багато скарг, які той фізично не встигає розглянути. Туди звертаються не тільки українці, а й усі європейці. Навіть у розвинених країнах порушують права людини, проте в Україні це відбувається масово. Три роки тому Європейський суд збільшив кількість суддів та апарату, аби пришвидшити роботу. Якби більше громадян вигравали справи, то Україні довелося б виплачувати сотні мільйонів доларів.

Чому за день розглянули аж 211 позовів?

— Європейський суд діє за прецедентним правом. Наприклад, розглядали унікальну справу, щодо якої винесли судове рішення в інтересах заявника. Наступні подібні за характером справи проходитимуть у суді за спрощеною процедурою. Таким чином, рішення виносять значно швидше, ніж під час розгляду безпрецедентних позовів.

Якщо Україна раніше не виплачувала компенсації, то чи робитиме це після рішення Євросуду?

— Хтозна. У нашій державі повний правовий "бєзпрєдєл". Рішення не виконують, а для іноземців створюють лише видимість. Якщо це триватиме, наші чиновники згодом посилатимуть на три букви представників Євросуду. Наша держава жадібна. Виплачують компенсацію тільки тоді, коли справа має резонанс. Але сам факт виплати компенсацій підтверджує незаконність дій українського суду і чиновників. Це зароджує в людей бодай якусь надію. Дізналися, що комусь виплатили компенсацію, отже, це працює. Дедалі більше українців звертаються по допомогу до Європи. Тому зростають виплати держави за рішеннями Європейського суду.

Зараз ви читаєте новину «"У нашій державі повний правовий "бєзпрєдєл"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі