пʼятниця, 02 серпня 2013 05:45

У Кремлі не бачать альтернативи Партії регіонів

На відзначенні 1025-річчя хрещення Русі в Києві були президенти Росії, Сербії, Молдови, патріархи російської та грузинської церков. Глава російської держави Володимир Путін відвідав круглий стіл "Православно-слов'янські цінності — основа цивілізаційного вибору України". Його організував лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

— По Януковичу та Путіну було видно — вони використовують один одного, — каже політолог Володимир Фесенко, 54 роки. — Для Путіна велику роль грав пропагандистський ефект — розрекламувати євразійську інтеграцію та єдність російської цивілізації. Він розглядає це як аргумент. Януковичу потрібно було продемонструвати, що колега до нього приїхав, що святкує в Україні. Проросійським виборцям Партії регіонів важливо бачити обох президентів разом, партнерами.

Чи візит Путіна — остання спроба Росії затягти Україну до Митного союзу?

— У нас завжди від зустрічі з російським президентом чекають якогось кардинального перевороту, нових "харківських угод" чи ще якоїсь здачі національних інтересів. Але зараз не та ситуація. Серйозні зміни у відносинах України та Росії відбуватимуться після Вільнюського саміту Східного партнерства (листопад 2013 року. — "ГПУ"). Якщо Україна не підпише Угоди про асоціацію з ЄС, Москва дотискатиме Київ щодо Митного союзу. Якщо підпише — надовго охолоне. Але згодом знову наполягатиме — запроваджуватиме економічні санкції, мита, заборонятиме ввезення товарів.

Путін пішов до Медведчука дискутувати про євразійську православну цивілізацію — це ляпас Януковичу?

— Російський президент чудово зрозумів, що Януковича не переконає. Кілька разів уже зустрічався, і що? Він хотів безпосередньо, напряму звернутися до людей із пропагандою Митного союзу та євразійської інтеграції. Зробив кілька заяв, що українцям необхідно бути зі Сходом.

Володимир Путін готуватиме нову проросійську силу в Україні?

— Цього очікують кілька років. Та у Кремля немає альтернативи Партії регіонам. Були спроби зробити ставку на Наталію Вітренко. Зараз говорять про Вадима Новинського (російський мільярдер, рік тому взяв українське громадянство та став нардепом. — "ГПУ"). Але він обережний, навряд чи гратиме проти Януковича. Усупереч волі влади неможливо провести навіть ініційований Медведчуком референдум щодо зовнішнього курсу України.

Тобто Росія вже не може завадити Києву підписати Угоду про асоціацію з ЄС?

— Путін хоче ініціювати публічну дискусію про зовнішньополітичну орієнтацію України. Бо бачить, що влада й опозиція підтримують євроінтеграцію. Але це лише верхівка айсберга. Москва приховано  працює з деякими європейськими країнами, щоб вони заблокували Угоду на стадії підписання або згодом під час ратифікації. Будуть і публічні інформаційні кампанії проти України в європейських медіа. Не виключаю активної роботи спецслужб, що діятимуть через українських політиків. Провокуватимуть ситуації, що їх можна використати як привід для відмови від асоціації.

Путін створюватиме Євразійський Союз, з Україною чи без. Проте без Києва це неповноцінне утворення. Кремль докладатиме всіх можливих зусиль, аби переорієнтувати нашу державу. Для Москви це життєво необхідно.

Зараз ви читаєте новину «У Кремлі не бачать альтернативи Партії регіонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі