четвер, 12 листопада 2009 18:53

Три тисячі українців оформили закордонні паспорти за три доби

Автор: фото надано прес-службою ”ЄДАПС”
  Виконавчий директор Державного центру персоналізації документів МВС України Михайло Гуцалюк (праворуч) показує етапи оформлення закордонних паспортів Робіну Чалмерсу (у центрі), начальнику британської Служби ідентифікації особи
Виконавчий директор Державного центру персоналізації документів МВС України Михайло Гуцалюк (праворуч) показує етапи оформлення закордонних паспортів Робіну Чалмерсу (у центрі), начальнику британської Служби ідентифікації особи

— До фінансової кризи охочих отримати закордонний паспорт було значно більше. Пік звернень припадав на середину літа та кінець року у розпал відпусток і канікул, — каже 48-річний Михайло Гуцалюк, виконавчий директор Державного центру персоналізації документів МВС України. — На вулиці Саксаганського, як за радянських часів, стояла цілодобова черга, люди переписували по руках номери.

Полудень вівторка. У залі очікування центру на вул. Леніна, 64 у столичному мікромасиві Бортничі на стільцях сидять четверо жінок. Двоє чоловіків подають документи операторові.

 — Ми продумали алгоритм руху відвідувачів до кількох сотень кроків, — Михайло Гуцалюк показує приміщення на першому поверсі. — Людина прийшла сюди, речі — в гардероб, документи — у вікно подачі. Зібралася черга більш як п"ять відвідувачів, монітор автоматично підказує, яке додаткове вікно відкрилося. Ще кілька кроків по коридору — і вас уже фотографують на закордонний паспорт на автоматизованому робочому місці. Тут усе під рукою: чи ксерокопії зробити, чи у касі банку сплатити вартість виготовлення документа, чи кави випити у кафетерії. Відвідувач затримується у центрі на 20 хвилин.

Міжрегіональний центр видачі паспортних документів створено у тісній співпраці з вітчизняним Консорціумом "ЄДАПС", який розробляє та впроваджує автоматизовані системи обліку та управління інформацією в усіх сферах державної і виробничої діяльності. Відкритий уже рік. Прийом документів, оформлення та видача паспортів проводиться працівниками Міністерства внутрішніх справ. За цей час видали близько 11 тис. закордонних паспортів.

 — Звертаються не лише кияни, — каже виконавчий директор. — Приїжджають люди з регіонів, бо, виявляється, дешевше заплатити за квиток до столиці й оформити документ тут, аніж бігати різними інстанціями й чекати на нього два-три місяці у загальній черзі. Побільшало й тих, хто не зареєстрований, а лише працює у столиці. Ще одна категорія відвідувачів — українські заробітчани. Їх найбільш приємно дивує те, як тут за високим європейським стандартом налагоджено роботу: комфортно, оперативно і без черги. Приходять люди і за другим закордонним паспортом. Буквально цього понеділка видали документ Костянтинові Ліорелу. Чоловік уже побував у 125 країнах.

Закордонні паспорти у центрі виготовляють за робочі місяць, декаду та три дні. Коштує це 343, 862 і 1205 грн відповідно. Терміново — за три доби — оформили близько 3 тис. документів.

За добу можете видати паспорт?

 — Технічно можемо. Цього літа спеціально проводили експеримент. За 10 годин персоналізували дані й надрукували 322 закордонні паспорти. Але люди все одно отримали їх через три дні, бо в законодавстві, яким керується в роботі наш центр, немає такого терміну, як доба.

А продовжити робочий день?

— Проектна потужність підприємства розрахована на оформлення 400 закордонних паспортів за добу. Поки що ми справляємося із замовленнями. Якщо виникне така необхідність, готові відкрити додаткові автоматизовані місця і навіть працювати у вихідні.

Який рівень захисту нового закордонного паспорта від підробки?

— Найвищий. У базі даних Інтерполу зараз 70 тисяч підроблених українських закордонних паспортів старого зразка — зі вклеєною фотокарткою. І жодного нового зразка, із лазерним гравіюванням на полікарбонатній сторінці та іншими захисними елементами. Це відзначили і представники Єврокомісії, які нещодавно побували у нас із візитом. Їх цікавили нюанси перевірки документів, які громадяни подають на оформлення закордонного паспорта, яка на підприємстві система безпеки й обліку бланків суворої звітності. Зауважу, що друк такого документа є найдешевшим у світі. Якби і внутрішні паспорти мали стільки ж рівнів захисту, то це була б суттєва протидія злочинцям, які використовують та виготовляють підробні документи. Саме Консорціум "ЄДАПС" розробив проект паспорта співробітника Інтерполу. Із цим документом уповноважена особа може оперативно потрапити у будь-яку країну. На асамблеї Інтерполу в Сингапурі такий паспорт отримали президент, генеральний секретар та члени виконавчого комітету організації. Згодом їх матимуть й українські співробітники. Тобто технології консорціуму визнані світовими організаціями,  що ставлять найжорсткіші вимоги до вірогідності документів.

Як знайти


Київ, мікромасив Бортничі,

вул. Леніна, 64,

телефон: +38 (044) 593 61 73

сайт: www.passport-ua.org

Транспорт:

Маршрутка N104 від метро Харківська, автобус N104 від метро Бориспільська

Зараз ви читаєте новину «Три тисячі українців оформили закордонні паспорти за три доби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі