вівторок, 18 травня 2010 09:47

"Третя сила" може набрати 17 відсотків голосів виборців

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

— Перспектива дострокових парламентських виборів тепер виглядає примарною. Адже в "регіоналів"" такої потреби нема — їм вдалося сформувати жорстку вертикаль влади, й президент цілковито керує нею аж до рівня глав райдержадміністрацій, — вважає політтехнолог Анатолій Луценко, 34 роки.

По-друге, саме опозиційне середовище є строкатим і структурно неготовим до солідарної дії. Воно не може сформувати продуману стратегію. І, головне, не демонструє, як планує піднімати народ. Враження, що в теперішніх опозиціонерів ці навички атрофувалися за попередні роки перебування у владі. А без широких акцій громадянського протесту дострокових виборів не домогтися.

Пікантність ситуації полягає у тому, що ініціатором дострокових виборів може виступати сама Партія регіонів, якщо зафіксує різку зміну настроїв виборців на свою користь. Це дозволить "регіоналам" розширити вплив у Раді — і за рахунок збільшення власної фракції, і за рахунок союзників, наприклад "Сильної України" Сергія Тігіпка. У протилежному випадку усім доведеться готуватися до чергових виборів 2012 року.

Вибори-2012 будуть виборами реваншу. Для ""бютівців"" новий прихід у парламент — єдиний шанс відвоювати втрачені позиції у владі: сформувати коаліцію, уряд і залишити президента зі слабим правом вето. На руку БЮТу гратимуть помилки чинної влади і прорахунки соціально-економічної політики.

Для строкатого середовища "Наша Україна — Народна Самооборона" вибори будуть проблемними. Одна його частина — "Самооборона" і Рух — дрейфуватиме до БЮТу, щоб зайти у парламент під їхньою вивіскою. Друга — "Єдиний центр" і колишні "нашоукраїнці" — гіпотетично може стати під прапори Арсенія Яценюка. Решта партій, створені під персоналії, йтиме своєю дорогою.

У виборців накопичується "втома" від політиків, тому міцнішатимуть очікування так званої третьої сили. Соціологи зараз не фіксують у запитах виборця чітких рис "нового обличчя". Але помітна затребуваність не політичного романтика чи популіста, а прагматика. Він має стратегічно мислити, запропонувати модель країни без повернення на пройдені позиції. Новим обличчям може стати будь-яка сила "третього ряду" або новостворена структура. Можливо, виплекає лідера такого роду і громадський сектор.

Тільки-но нова за формою і змістом сила оформиться, вона зможе суттєво змінити політичний ландшафт і набрати 8–17 відсотків голосів. Це серйозна заявка на участь у владі.

Зараз ви читаєте новину «"Третя сила" може набрати 17 відсотків голосів виборців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі