четвер, 22 грудня 2005 20:10

Третя дитина дорівнює половині вартості квартири

Цього року на реалізацію програми молодіжного житла буде залучено понад 1 млрд грн. Так кажуть фахівці Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву.

Діють дві програми: державний та банківський кредити. Обидві поширюються на молодь віком до 35 років включно. Якщо хоча б одному членові сім'ї вже за 35, кредит не нададуть.

Державний кредит можуть отримати багатодітні сім'ї, науковці та особи, які перебувають на квартирному обліку за місцем проживання. Кошти надаються з бюджету на 30 років під 3% річних. Після народження першої дитини кредит стає безвідсотковим. Поява другої приводить до списання 25% від суми кредиту. Після народження третьої держава компенсує половину вартості кредиту.

Однак житло в кредит найчастіше купують люди, які приїхали до великих міст у пошуках кращого заробітку. Без прописки отримати державний кредит неможливо. Тому з минулого року фонд запровадив нову програму "часткової компенсації відсоткової ставки кредитів комерційних банків". Кредит став доступний також особам, які не прописані в місті, де планують купити житло. Відповідно до цієї програми держава відшкодовує 9% вартості кредиту. Обов'язкові умови: вік до 35 років і платоспроможність.

Про те, як краще взяти кредит та що нового буде в системі молодіжного кредитування, "ГПУ" розповідає голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Валерій Омельчук, 46 років:

— Бажано, щоб людина сама знайшла квартиру, тоді не треба платити за послуги посередників.

Були питання до банків. Нерідко доводиться платити більше, ніж говорили спочатку. Іноді під час укладення угоди банки не повідомляють про щомісячні відрахування за кредити та комісійні збори. У результаті замість 12% річних сім'я фактично платить 14%. Ми наполягли, щоби банки вказували остаточний відсоток.

Квадратний метр коштуватиме 2400–2500 гривень

Цього року на реалізацію програми молодіжного житла з держбюджету виділено 130 мільйонів гривень. Ще 50 мільйонів надають місцеві бюджети. Дві тисячі сімей отримають пільгові державні кредити, а за програмою часткового кредитування — 12 тисяч. Але разом зі збільшенням кількості позичальників збільшуються очі в представників Міністерства фінансів. Адже йдеться про величезні кошти, які держава змушена компенсувати десятиріччями.

Тому з наступного року будуть певні обмеження щодо кредитованих. Ми пропонуємо до 10 тисяч сімей на рік.

Зараз формується новий бюджет, і за два-три місяці все з'ясується. Запевняю: формування списку буде прозорим, усе висвітлюватиметься на нашому сайті. Це буде жива черга. За змінами в ній зможе безпосередньо стежити кожен, хто підпадає під програму кредитування. Якщо народиться трійня в сім'ї, котра буде сотою, вона автоматично переміститься на початок.

Ухвалено рішення сформувати управління, яке виступатиме замовником будівництва житла. Згодом фонд не замовлятиме житло в комерційних структур. Їхня мета — отримати надприбутки, а наша — реалізувати державну програму із забезпечення молоді житлом. Тому ми будуватимемо за ціною Держбуду, яка визначатиметься за формулою: собівартість плюс мінімальний прибуток (не більш ніж 7%  від вартості). У результаті квадратний метр житла для молодих сімей коштуватиме 2400—2500 гривень — удвічі менше від мінімальних ринкових цін.

Зараз ви читаєте новину «Третя дитина дорівнює половині вартості квартири». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі