пʼятниця, 14 квітня 2017 07:15

Треба мати 40 євро на добу

Автор: Анна Родічкіна
 

— Нам потрібно до голосування в Раді ЄС не наламати дров. Щоб не було гучних скандалів, які зможуть використати вороги нашого безвізу. Якщо все буде добре, матимемо його із середини червня, — говорить 30-річна Мар'яна Кузьо, експерт із питань євроінтеграції.

6 квітня Європейський парламент затвердив проект резолюції про внесення України до переліку країн, громадянам яких скасовують візові вимоги. За рішення проголосував 521 парламентар, проти — 75, утрималися 36 депутатів.

— Коли отримаємо безвіз, маємо ще його втримати. Є механізм призупинення. До цього можуть вдатися, по-перше, через нелегальну міграцію. По-друге, за порушення публічного чи громадського порядку. По-третє, якщо зупиняться реформи. За цих умов можуть призупинити безвіз: спочатку на шість-дев'ять місяців із можливістю виправити ситуацію, — продовжує Мар'яна Кузьо.

— Для поїздки в Європу треба мати біометричний паспорт. Людям зі звичайним закордонним і шенгенською візою не варто перейматися — ці документи діятимуть. Зможуть вільно з ними подо­рожувати. При перетині кордону митники мають право питати про наявність квитків в обидва боки, підтвердження фінансової спроможності. Наявності платіжної картки достатньо. Через дзвінок на гарячу лінію банку можуть перевірити, чи є кошти на ній — 40 євро або 50 доларів на день. Безвізові подорожі передбачені на період до 90 днів. Важливо не затримуватися на довше, бо можуть примусово повернути в Україну.

На кордоні варто вміти пояснити, з якою метою їдуть. Мати при собі відповідні документи, що можуть це підтвердити. Безвізовий режим не дає права на навчання, працевлаштування, отримання житла чи лікування. Для цього потрібна окрема віза.

Прикордонники дивляться, чи не було серйозних порушень у людини на території Євросоюзу. Якщо таке траплялося, то можуть не пустити. Перевірка може бути посиленою, бо в Європі почастішали тер­акти.

Жителі ОРДЛО зможуть поїхати без віз у Європу

— Євросоюз не визнає паспорти, видані в Криму після анексії. З ними не можна отримати біометричний чи в'їхати на територію ЄС. Консульства країн Євросоюзу в Росії мають вказівку не видавати їм візи. Кримчани повинні подавати документи для візи на материковій частині України, отримати тут біометричний паспорт або зробити візу в паспорті старого зразка, — каже прес-аташе представництва ЄС в Україні Давид Стулик.

— Жителі окупованих територій Донбасу зможуть поїхати без віз у Європу, якщо оформлять біометричний паспорт. Особливого ставлення до них не буде, — говорить експерт із питань євроінтеграції Мар'яна Кузьо, 30 років. — Кримчан, які отримали російське громадянство та документи після анексії, затримуватимуть на кордоні.

Зараз ви читаєте новину «Треба мати 40 євро на добу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі