пʼятниця, 06 липня 2018 07:05

Трамп не зможе зіграти на руку Путіну

Автор: REUTERS
  Востаннє президент США Дональд Трамп зустрічався з російським колегою Володимиром Путіним 10 листопада 2017 року у В’єтнамі. Це відбулося під час церемонії фотографування в національних костюмах на саміті Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва. Президенти обмінялися рукостисканнями й кількома фразами. На урочистому вечорі не змогли продовжити спілкування — їх посадили окремо
Востаннє президент США Дональд Трамп зустрічався з російським колегою Володимиром Путіним 10 листопада 2017 року у В’єтнамі. Це відбулося під час церемонії фотографування в національних костюмах на саміті Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва. Президенти обмінялися рукостисканнями й кількома фразами. На урочистому вечорі не змогли продовжити спілкування — їх посадили окремо

— Світ має почати жити дружно, — каже президент США 72-річний Дональд Трамп перед зустріччю з російським колегою Володимиром Путіним у Гельсінкі, Фінляндія.

Переговори заплановані на 16 липня. Трамп і Путін зустрічалися двічі в кулуарах міжнародних самітів. Щонайменше вісім разів розмовляли телефоном. Окремої зустрічі президенти РФ і США не мали від початку анексії Криму.

У Гельсінкі обговорюватимуть економічні зв'язки двох країн. А ще війну в Україні та Сирії, анонсував американський віце-президент Майк Пенс, 59 років.

— Сторони також порушать питання можливого втручання Росії в президентські вибори в США, — додає Пенс.

У Штатах щодо цього триває розслідування прокурора Роберта Мюллера. Перевіряють можливу координацію дій між Кремлем і виборчим штабом Трампа позаторік.

— Ці проблеми зараз неможливо розв'язати в двосторонньому порядку. Не чекаю на проривні домовленості щодо Донбасу. А от щодо Сирії угода реальна, — говорить американський політолог 42-річний Річард Вайц.

— Для Путіна сам факт зустрічі з президентом США є політичною перемогою, — каже експерт із міжнародних відносин Сергій Солодкий, 38 років.

— Росія скористається моментом, щоб наголосити: з нею рахуються провідні політики світу. Немає значення, чи буде якась домовленість між сторонами. Від початку агресії РФ проти України Захід проводить неоднозначну політику. Це — гойдалки. Роблять крок уперед і запроваджують санкції. Потім два кроки назад — зустрічаються з Путіним, домовляються про будівництво "Північного потоку-2" (газопровід із Росії до Німеччини в обхід України. — ГПУ). Це дає неправильний сигнал Кремлю. Він сприймає Захід слабким. Думає, що може продовжувати агресивну політику.

Зустріч Трампа й Путіна — це три кроки назад у боротьбі з російським імперіалізмом. З одного боку, висилають московських дипломатів через отруєння Скрипалів. З іншого — лідери Німеччини й Франції, а тепер і США спокійно зустрічаються з Путіним.

Трамп може багато чого наобіцяти Путіну. Але від нього залежить далеко не все. Може спробувати повернути РФ до "Великої вісімки", однак інші лідери проти. Він може намагатися зняти санкції, але Конгрес не дозволить. Це заважатиме йому грати на руку Кремлю.

— Результати зустрічі важко передбачити, — говорить міжнародний експерт 41-річний Олександр Хара. — Після переговорів можуть зробити спільну заяву. Зафіксують бажання покращити взаємини між країнами. Зараз вони найгірші з часів Холодної війни. Вкажуть, що РФ і США схоже оцінюють ситуацію в Сирії. Говоритимуть про встановлення правил поведінки в кіберпросторі. Зараз росіяни в цій сфері поводяться агресивно.

Балакатимуть і про економічні питання. Москва хоче показати, ніби санкції їй не дошкуляють. Але це не так. Вони боляче б'ють по країні. Путін підніматиме питання "Північного потоку-2", адже Вашингтон може легко його заблокувати — шляхом тиску на європейські компанії.

Трамп, можливо, не хоче говорити про Україну. Але його адміністрація та Конгрес США вважають: покращення взаємин із РФ неможливе без вирішення українського питання. Мова насамперед про Донбас. Крим, на жаль, виносять за дужки.

Зараз ви читаєте новину «Трамп не зможе зіграти на руку Путіну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі