середа, 19 березня 2008 14:16

"Тимошенко може стати міським головою Києва"

  Михайло Басараб: ”Регіоналам” ясно, що втілення в життя намірів Тимошенко небезпечне для їхньої партії”
Михайло Басараб: ”Регіоналам” ясно, що втілення в життя намірів Тимошенко небезпечне для їхньої партії”

Політолог Михайло Басараб, 30 років, каже, що скандал довкола дострокових виборів київської влади може призвести до формального розпаду правлячої коаліції.

Чому Юлія Тимошенко так зацікавлена в дострокових виборах київського міського голови?

— Її рейтинг у Києві вже довго зашкалює. Жоден інший політик не має у столиці такої популярності. Тож Тимошенко хоче контролювати тут ситуацію. Вона є лідером симпатій населення й прагне цим скористатися. Київ — країна у країні, з величезними масштабами та ресурсами. Контроль над ним важливий для будь-якої політичної сили.

Чи не поміняє сама Тимошенко прем"єрське крісло на посаду київського міського голови?

— Це найбільш імовірний сценарій. Скандал навколо дострокових виборів у Києві може стати офіційним приводом для розвалу правлячої коаліції та відставки прем"єра. Тимошенко гучно й гарно піде з нинішньої посади й від цього лише виграє. Виплати заборгованості Ощадбанку, боротьба з "Газпромом" — скрізь самі перемоги.

Посилюється її конфлікт із президентом Віктором Ющенком. Є гарний привід узагалі розірвати з ним відносини. Далі — феєрична виборча кампанія в Києві, де лідерка БЮТ отримає більше половини голосів. А потім усе це плавно та органічно перетікає в кампанію президентську, де шанси Тимошенко неймовірно зростають. Тут вона вже стартує як опальний екс-прем"єр та суперпопулярний міський голова Києва.

Її рейтинг у Києві вже довго зашкалює

Кінцева мета всіх її дій — перемога на президентських виборах. Тимошенко намагається нав"язати політикуму свій сценарій розвитку подій, і їй це вдається. У конфлікті з Черновецьким вона виступає як послідовний борець за правду, який бореться з неадекватним, на думку більшості українців, мером столиці. Віктор Ющенко вступився за мера, бо не бажає віддати Тимошенко Київ. Основна мета президента — зберегти власний вплив на ресурси міста. Але через підтримку ним Черновецького сильно страждає імідж президента. Він ніби бере на себе всі недоліки київського мера.

Чим може завершитися конфлікт голови Секретаріату президента Віктора Балоги і Тимошенко?

— Балога жорстко конфліктує з нею, бо він представник Ющенка й зацікавлений у перемозі президента. На наступних виборах Ющенко й Тимошенко — основні конкуренти — змагатимуться за одного й того самого виборця. Саме між ними розгорнеться найзапекліша боротьба.

Від імені кого виступає секретар Ради безпеки й оборони Раїса Богатирьова, звинувачуючи Юлію Тимошенко в політичному егоїзмі та використанні посади у власних цілях?

— З одного боку, Богатирьова виступає тут як представник президента. З іншого ж висловлює позицію потужного донецького капіталу, умовної групи Ріната Ахметова — Бориса Колесникова. Ці бізнесмени занепокоєні потенційним приходом Тимошенко до влади. Її можливе президентство лякає їх більше, ніж Віктора Януковича. Для останнього це буде політична поразка, для Ахметова — поразка його бізнесу. Ці люди до кінця боротимуться проти перемоги Тимошенко на виборах президента. Тому й вимушено пішли на союз із Ющенком, частково зробили ставку на його перемогу.

Чому Янукович заявляє про можливу коаліцію Партії регіонів із БЮТ?

— Йдеться про союз лише в окремих тактичних питаннях. "Регіоналам" ясно, що втілення в життя намірів Тимошенко небезпечне для їхньої партії. Вона — азартний політичний гравець, ітиме до кінця. І це не буде варіант м"якого компромісного Ющенка. Тимошенко-президент діятиме жорстко та принципово стосовно політичних опонентів.

Вона може навіть поховати Партію регіонів. Уже тепер Тимошенко серйозно завойовує схід країни. Тому в регіоналів є два шляхи — або заслужити з нею дружбу, або ж бути знищеними як політична сила.

Зараз ви читаєте новину «"Тимошенко може стати міським головою Києва"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі