вівторок, 17 листопада 2009 17:18

"Тимошенко добереться до лікарської мафії"

Автор: фото з сайту www.tymoshenko.ua
  Юлія Тимошенко: ”До робочої групи запросять і журналістів, які у своїх розслідуваннях описали факти зловживань”
Юлія Тимошенко: ”До робочої групи запросять і журналістів, які у своїх розслідуваннях описали факти зловживань”

Уряд створить спеціальну міжвідомчу робочу групу для вивчення цінової політики стосовно придбання за бюджетні кошти апаратури й медикаментів. Про це заявила прем"єр-міністр Юлія Тимошенко:

— Ми звернемося до Генеральної прокуратури з проханням дати свого представника. Звернемося до журналістів, які проводили свої розслідування щодо ціни на медичні препарати й обладнання, запросимо представників кожної фракції, а також включимо у цю групу Урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики.

До міжвідомчої групи ввійдуть представники податкової адміністрації, Контрольно-ревізійного управління і всі, хто допоможе встановити, за якою ціною централізовано у 2007–2009 роках закуповували медичне обладнання, ліки, зокрема інсулін і вакцини.

— Я особисто очолю цю групу і особисто управлятиму цим процесом до тих пір, доки не розберуся, хто, за які гроші, що купував для потреб охорони здоров"я України, — наголошує прем"єр.

Рішення розслідувати питання медичних закупівель ухвалили після переговорів Тимошенко з виробниками медпрепаратів та обладнання. Прем"єр виявила, що ціни при попередніх оборудках й нинішні реальні суттєво різняться. Скажімо, під час перемовин прем"єра та міністра закордонних справ Петра Порошенка з"ясували, що препарат таміфлю закупили дешевше, ніж до початку епідемії. Апарати штучної вентиляції легенів найвищої якості безпосередньо у виробника вдалося придбати за 100 тис. грн, тоді як такі самі пристрої два роки тому купували за 330–350 тис. грн.

— У мене склалося враження, що, на жаль, досить нечесні люди займалися придбанням для Міністерства охорони здоров"я медичних препаратів і медичного обладнання.

Емоції Тимошенко можна зрозуміти. Окрім потреби боротьби з корупцією, в Україні діє фактор епідемії вірусних захворювань. Ця біда збіглася і з економічною кризою. Нераціональне використання грошей — питання дуже болюче.

На всі випадки закупівлі медзасобів не за ціною виробника реагуватиме дуже жорстко, заявила прем"єр.

— Не заздрю тим чиновникам, хай би де вони перебували: у цьому уряді, в попередніх урядах. Якщо тільки буде встановлено, що купують медичне обладнання і лікарські засоби з "відкатами" і незрозумілими надбавками, я особисто ініціюватиму порушення кримінальних справ.

Таміфлю закупили за нижчою ціною, ніж до початку епідемії

Тимошенко вирішила йти до кінця. Заявила, що до робочої групи запросять і журналістів, які у своїх розслідуваннях описали факти зловживань.

— Я дуже педантично зроблю цю роботу, і народ України знатиме своїх героїв в обличчя, — обіцяє прем"єр.

Водночас уряд запланував системні кроки боротьби з корупцією. Перший віце-прем"єр Олександр Турчинов під час зустрічі з президентом групи країн Ради Європи проти корупції Драго Косом повідомив, що 9 грудня на засіданні Кабміну планують затвердити антикорупційну стратегію держави.

Уряд створить посаду уповноваженого з питань антикорупційної політики в усіх міністерствах та відомствах, каже Турчинов. У Верховній Раді є низка урядових законопроектів щодо впровадження новацій.

Політолог Володимир Поляков реалістично розцінює антикорупційні ініціативи прем"єра:

— Її волі та рішучості у боротьбі з хабарниками можна тільки позаздрити. Спершу вона звільнила понад 200 "земельних" чиновників. Тепер Тимошенко добереться до лікарської мафії. Шкода лише, що більшість кримінальних справ завершать свій шлях у Генпрокуратурі, яка прем"єру непідконтрольна.

Зараз ви читаєте новину «"Тимошенко добереться до лікарської мафії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі