четвер, 29 січня 2009 17:13

Тимошенко атакує конкурентів через Фірташа

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Завершення газової війни з Росією поклало початок новому етапу внутрішньоукраїнського протистояння.

Офіційно перший постріл після підписання московських газових контрактів зробив Дмитро Фірташ. Його "РосУкрЕнерго" було усунуто з посередницьких схем внаслідок домовленостей прем"єра Юлії Тимошенко з її російським колегою Володимиром Путіним. Нові газові угоди викликали очікуване роздратування бізнесмена. Він почав активно давати інтерв"ю, брати участь у ток-шоу, хоча раніше уникав телекамер і диктофонів. Разом із ним публічно уряд критикують Юрій Бойко та ще кілька експертів і політиків, лояльних до "РосУкрЕнерго".

Таке враження, що Юлія Тимошенко тільки й чекала такого подарунку долі. Вірніше, такого супротивника як Дмитро Фірташ. Лідерка БЮТу звинувачує співвласника "РосУкрЕнерго" не лише в газових корупційних схемах. Його прізвище прем"єр пов"язує з махінаціями у фінансовому секторі країни та використанням телеканалу "Інтер" для компрометації уряду. Крім того, Фірташу закидають підтримку кількох політичних сил, насамперед проекту екс-голови Верховної Ради Арсенія Яценюка.

Причиною популярності Тимошенко завжди була елементарність її аргументів для широкого загалу. Прем"єр-міністр ніколи не перевантажує слухача складними поясненнями, глибокими міркуваннями, розлогими логічними висновками. Усе максимально просто, зрозуміло і доступно. Враховуючи схильність людської природи до лінощів, така риторика Юлії Тимошенко завжди збирає вдячну аудиторію.

Приклад із Дмитром Фірташем підтверджує це. Якщо прем"єр занадто детально пояснюватиме причини економічної кризи в державі, то може і свою репутацію підмочити. Рецесія, інфляція, дефолт, дефіцит бюджету, соціальні стандарти — це надто важкі для пояснень і сприйняття терміни. А так вимальовується опудало нечистого на руку олігарха. Він видається за причину всіх негараздів: розкрадав газ і заробляв на цьому надприбутки, чим спустошував кишені українців упродовж трьох років. А ще Нацбанк видав комерційному банку "Надра", до якого нібито має відношення Фірташ, великі кошти за програмою рефінансування. Отже, саме цим було обвалено гривню.

Інтимні деталі викрито занадто рано

Слід зауважити: нещодавно у таких же поясненнях прем"єра на місці Фірташа були Ахметов, Пінчук, Коломойський. А ще раніше — "любі друзі" Порошенко, Жванія, Мартиненко, Третьяков. Схема спілкування Тимошенко з виборцями не змінюється, лише дієві особи різні. Практично завжди колишня "газова принцеса" через олігархів атакує своїх основних політичних опонентів. Через "любих друзів" — Віктора Ющенка, через Ахметова — Віктора Януковича. Нині прізвищем Фірташа "освячуються" і Ющенко, і Янукович, і Яценюк. Видається, якби Литвин не був тактичним союзником прем"єр-міністра, то через колишню співпрацю нинішнього спікера з Сергієм Льовочкіним, близьким до Фірташа, били б і по ньому.

Якщо подивитися на перелік цих прізвищ, то бачимо основних конкурентів Юлії Тимошенко на виборах президента України. Іншими словами, вона використовує співвласника "РосУкрЕнерго" як універсальну зброю. Можливо, зведення до купи Фірташа, Януковича, Ющенка і Яценюка заплановане як головна тема виборчої кампанії кандидата у президенти Юлії Тимошенко. У такий спосіб боротися справді легше: ось хороша "я", а там — усі погані "вони".

Якщо така модель свідомо обрана нинішнім прем"єром для наступних виборів, то є ризик, що інтимні деталі викрито занадто рано. Уся кампанія ще попереду, і народ вимагатиме дедалі більш пікантних подробиць. Інакше інтерес до цієї драми знижуватиметься.

Великим запитанням залишається й те, чи захочуть атаковані Тимошенко політичні конкуренти варитися у всьому цьому. Навряд чи у них є бажання провести кампанію в обговоренні теми своїх зв"язків із Фірташем.

Таке враження, що і Ющенко, і Янукович, і Яценюк віддали ініціативу й більше спостерігають за Тимошенко, ніж діють. Можливо, це зроблено свідомо? Вони дають прем"єр-міністру можливість переграти в політичному азарті саму себе й чекають, коли вона зі своєї ж вини оступиться на рівному місці?

Але чи не стане ціною такого спотикання крах для нас усіх?

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко атакує конкурентів через Фірташа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі