середа, 11 січня 2006 19:42

Тепер Бутейко дзвонить на мобільні телефони

За останній рік відносини Україна — ЄС стали інтенсивнішими й більш діловими. Це помітно хоча б по тому, як тепер спілкуються наші й їхні високопосадовці. Нещодавно перший заступник міністра закордонних справ Антон Бутейко, 58 років, похвалився: сьогодні багато питань можна вирішити просто — за допомогою дзвінка на мобільний телефон. А раніше треба було складати письмову ноту.

— У відносинах України з Євросоюзом з"явилися взаємодовіра та розуміння, — вважає Валерій Чалий, 35 років, директор міжнародних програм Центру Разумкова. — В Європі нарешті побачили, що українці сповідують загальні європейські цінності.

Однак цих симпатій замало. Києву і Брюсселю треба вирішити чимало конкретних справ.

— Найголовніше зараз — виконати План дій Україна — ЄС, — каже Олександр Сушко, 32 роки, директор Центру миру, конверсії та зовнішньої політики України. — 2008-го спливає термін дії і цього документа, і Угоди про партнерство та співробітництво з ЄС. Потім ми маємо перейти на новий етап відносин. Ще не відомо, що це буде. Європейський союз поки що свою позицію не сформулював.

В Євросоюзі вистачає внутрішніх проблем — з конституцією та бюджетом

Незадовго до вчорашнього саміту розпочалися переговори про спрощення візового режиму. Олександр Сушко вважає це великим здобутком для України.

— Європейська сторона справді демонструє готовність до зближення з нашою державою, — каже він. — Та поки не вступимо до Світової організації торгівлі, про подальшу інтеграцію не йтиметься.

Неясними залишаються й перспективи нашої держави щодо можливого членства в ЄС.

— Це зумовлено двома основними факторами, — коментує Олександр Сушко. — Ми не потрапили до потяга ЄС на початку 90-х років, коли це було можливо. А тепер туди пробитися значно важче. Крім того, в Євросоюзі вистачає внутрішніх проблем — з конституцією та бюджетом, невирішене питання з Туреччиною. ЄС ще не встиг "перетравити" десять країн-новачків. Тому наступне розширення відбуватиметься не скоро.

Зараз ви читаєте новину «Тепер Бутейко дзвонить на мобільні телефони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі