четвер, 12 листопада 2009 18:53

Святкувати перемогу над грипом іще не час

Автор: фото з сайту www.tymoshenko.ua
  Юлія Тимошенко: ”Президент не підписує закон про виділення мільярда гривень на боротьбу з епідемією”
Юлія Тимошенко: ”Президент не підписує закон про виділення мільярда гривень на боротьбу з епідемією”

У розпал епідемії грипу українські політики, судячи з їхньої активності на телеекранах, кинулися допомагати народу. Але дехто допомагає на ділі, дехто — на словах, а є й такі, що заважають протистояти поширенню недуги.

Про те, що восени країну очікує епідемія грипу, було відомо ще навесні. Деякі опоненти уряду стверджують, що влада, знаючи це, нічого не зробила, аби запобігти сумним наслідкам. Але насправді уряд удався до цілого ряду кроків для модернізації вітчизняної медицини. Зокрема, було передбачено закупівлю апаратів, призначених для усунення наслідків захворювання на грип.

Іще 5 серпня 2009 року уряд прийняв постанову N819 "Про залучення державним підприємством для постачання медичних установ  "Укрмедпостач" у 2009 році іноземного кредиту для реалізації інвестиційного проекту із забезпечення лікувально-профілактичних установ устаткуванням, транспортними засобами, виробами медичного призначення і лікарськими засобами під державну гарантію".

Пізніше, 16 вересня,  прийняли постанову N1025, що стосується залучення кредиту для "Укрвакцини". Гроші мали піти на реалізацію інвестиційного проекту з проектування і будівництва лікувально-профілактичних установ, фельдшерсько-акушерських пунктів і сільських амбулаторій та оснащення їх медичним й іншим устаткуванням, із забезпечення лікувально-профілактичних установ обладнанням, транспортними засобами, виробами медичного призначення і лікарськими засобами під державну гарантію. За тиждень, 23 вересня, було готове ще одне рішення для "Укрмедпостача".

Постанови передбачали комплексну закупівлю устаткування, необхідного для модернізації медичного обладнання вітчизняних лікарень.

Загалом на все це Кабмін планував отримати 1,385 млрд євро кредиту. Зокрема, Тимошенко передбачала купити 90 апаратів для штучної вентиляції легенів H + L Leoni Mobil (сьогодні вкрай потрібних) і 1000 апаратів для ШВЛ для дорослих DRAEGER Carina System.

Але 9 жовтня президент підписав указ N815 "Про зупинення дії окремих постанов Кабінету Міністрів", яким заблокував залучення державними компаніями "Украгролізинг", "Укрмедпостач" і "Укрвакцина" зовнішніх кредитів під державні гарантії. А постанови Кабміну N819, 1012, 1017 і 1025 оскаржив у Конституційному суді.

Тимошенко передбачала купити 90 апаратів для штучної вентиляції легенів

У розпал епідемії парламент ухвалив виділити 1 млрд грн на боротьбу з недугою. Але Віктор Ющенко заявив, що збирається накласти вето на вирішення Верховної Ради. Про це він сказав під час гарячої лінії в редакції "Комсомольской правды в Украине", коментуючи заклик Юлії Тимошенко не блокувати виділення грошей: "Не треба мене шантажувати. У мене є право президента, і я його застосую". Глава держави пояснив, що не підпише закону, оскільки той передбачає додаткову емісію 1 млрд грн. Водночас цілком недавно він підписав закон про підвищення соціальних стандартів, реалізація якого потребуватиме значно більших сум.

Прем"єр-міністр на засіданні уряду прокоментувала позицію глави держави: "Досягнуто домовленості про закупівлю реанімаційного медичного устаткування протипандемічної сезонної вакцини від грипу, домовленості про закупівлю антибіотиків. Робота зупинилася з однієї банальної причини: майже вісім днів президент не підписує закон про виділення мільярда гривень на боротьбу з епідемією". За її слів, "доки цей закон не буде підписано і доки уряд не отримає необхідних фінансових ресурсів, ми не можемо укласти жодного контракту. Ми не можемо боротися з епідемією".

Тим часом вірус знову піднімає голову. Епідемія пішла була на спад, та останні два дні кількість хворих зросла. "Із 8 по 10 листопада ми бачимо збільшення показника в 2,5–3 рази", — повідомила прем"єр. 9 листопада в Україні від ускладнень, спричинених грипом, померли 19 людей, 10 листопада — 15. На 10 листопада хворих побільшало майже в 2,8 раза порівняно з 8 листопада. "Ця динаміка загрозлива, і вона знову вимагає термінового, активнішого втручання й активніших дій", — відзначила Юлія Тимошенко.

Зараз ви читаєте новину «Святкувати перемогу над грипом іще не час». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі