четвер, 03 липня 2008 19:16

Стаття Кіссінджера нагадує про пакт Молотова-Ріббентропа

Один з найавторитетніших американських державних діячів сучасності Генрі Кіссінджер вважає, що Сполученим Штатам не варто сприяти інтеграції України в НАТО. Мовляв, це шкодить порозумінню Вашингтона й Москви щодо інших питань, зокрема міжнародної безпеки та Ірану.

"Справжня незалежність України є суттєвою для безконфліктної міжнародної системи й повинна бути однозначно підтримана США, — пише Кіссінджер в "Інтернешнл геральд трібюн". — Але просування західної системи безпеки від річки Ельби до Росії спричиняє в ній внутрішні емоції, які перешкоджають вирішенню інших проблем. Це (рух України в НАТО. — "ГПУ") має залишатися актуальним, але без форсування, щоб були збережені можливості прогресу в інших питаннях".

Статтю американський діяч написав після поїздки до Росії. Йому там сподобалося. Нинішній період російської історії він назвав "найбільш обіцяючим" і порадив Вашингтону не надто перейматися внутрішньоросійськими питаннями — що стосується демократії тощо. Проявляти більше розуміння.

Кіссінджер справді видатна людина, 2002 року його включили до сотні найбільших інтелектуалів світу. Тож за бажання йому не важко було б побачити не лише отой розквіт сучасної Росії, а й інше. Скажімо, що "справжня незалежність" України абсолютно не сприймається Москвою й ніколи не сприйметься Кремлем добровільно — лише тоді, коли Україна стане членом НАТО. Саме тому нинішня підтримка США на цьому шляху і є тією однозначною підтримкою українського суверенітету, за що ніби виступає Кіссінджер.

Власне, він не сказав нічого надто оригінального. У США та Західній Європі є чимало охочих пожертвувати Україною заради дружби з Москвою — чи то з огляду на російський газ, чи задля задоволення інтересів у інших питаннях. Це небезпечно. Бо так само 1938 року Франція та Велика Британія жертвували Чехією заради гарних відносин із Гітлером. А 1939-го був пакт Молотова-Ріббентропа, якими Німеччина й СРСР поділили простір між ними. Звісно, у заяві Кіссінджера прямого заклику до подібних речей немає. Але наслідки того, що він пропонує, можуть бути схожими.

Зараз ви читаєте новину «Стаття Кіссінджера нагадує про пакт Молотова-Ріббентропа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі