четвер, 14 липня 2022 00:35

Сполучені Штати Америки не можуть довіряти Єрмаку таємну інформацію

Вікторія Спартц із Палати представників Сполучених Штатів Америки звернулася до американського президента Джо Байдена за поясненням щодо глави Офіса президента України Андрія Єрмака.

В описі листа є згадка про начебто "різноманітну розвідувальну інформацію щодо дій Єрмака в Україні та його імовірних зв'язків із Росією".

Глава Офіса президента призначив своїм заступником із питань правоохоронної діяльності Олега Татарова, згадує Спартц. Він "затримує призначення незалежного антикорупційного прокурора понад рік. Через це Спеціалізована антикорупційна прокуратура й Національне антикорупційне бюро не функціонують".

"Тоді як президент Зеленський тяжко працює для створення союзів із Заходом і нашою країною, на нас лежить відповідальність повідомити йому, якщо ми маємо занепокоєння щодо ключових людей у його оточенні, — ідеться в листі. — Це також наш обов'язок перед сміливими українськими солдатами й сильним українським народом, який бореться за свободу й міжнародний порядок для нас усіх".

Спартц — перша в історії членкиня Конгресу США родом з України. Народилася в Носівці Чернігівської області 1978 року. Закінчила Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана. У США переїхала 2000-го. У квітні цьогоріч була однією з офіційних представників США, хто відвідав Україну вперше з початку повномасштабного вторгнення Росії.

— Не думаю, що Вікторія Спартц як українка й людина, активно залучена у протидію російській агресії, ставила за мету погіршити наші відносини із США, — говорить експерт-міжнародник Володимир Горбач, 52 роки.

— Гадаю, її мотивація була протилежна — прагнула якнайбільше допомогти Україні в той спосіб, який бачить. Щодо Єрмака вона не сказала нічого нового. У відповіді на закиди українського Міністерства закордонних справ щодо підігравання Росії перерахувала шість звинувачень на адресу Єрмака (головні — витік інформації до Білорусі та Росії про операцію України із захоплення найманців російської групи "Вагнера", а також запевнення українського керівництва, що Росія не нападе. — ГПУ).

Всі вони добре відомі. На жаль, свого часу не подіяли на Зеленського. Не зробив належних висновків. Спартц лише нагадала всім те, що було відомо. Штати не можуть довіряти такому керівникові Офіса президента якусь таємну інформацію. Тим не менше адміністрація Бай­дена веде переговори з ОП, зокрема з Єрмаком, очевидно знаючи про звинувачення.

Це поки що залишиться просто скандалом. Вплине чи ні на політичну кар'єру Єрмака — покаже реакція Конгресу.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Сполучені Штати Америки не можуть довіряти Єрмаку таємну інформацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі